Preskoči na glavni sadržaj

Predstavljen program 22. izdanja Splitskog filmskog festivala / Međunarodnog festivala novog filma

U osam dana, od 9. do 16. rujna, na festivalu otvorenom svekolikim filmskim formama, sadržajima i raznim kinematografijama, bit će prikazan velik broj filmova etabliranih redatelja, ali i debitanata te novootkrivenih talenata koji prelaze komercijalna ograničenja.

Filmski program podijeljen je u osam segmenata: Konkurenciju dugometražnog i Konkurenciju kratkometražnog filma, Hrvatski film, Forum, Frame Extended, Nove medije, Hommage i Next door, dok će u posebnom dijelu programa biti održane radionice i predavanja koje će voditi domaći i strani gosti STFF-a.

Na Festivalu u Splitu će, između ostalog, biti prikazani i nikad viđeni filmovi kinematografija zemalja Trećeg svijeta: Indije, Irana, Meksika, Filipina..., a u sklopu nekoliko programa prikazat će se i hrvatski filmovi. Tako će se Kratki izlet Igora Bezinovića prikazati u Konkurenciji dugometražnog, a Zašto Ive Božić i Gamer Girl u onoj kratkometražnog igranog filma dok program Hrvatski film donosi dugometražne naslove Mrtve ribe Kristijana MilićaFuck Off I Love You Anđela Jurkasa.

Tema ovogodišnjeg Split film festivala je (okrutna) stvarnost/virtualna (stvarnost). Na ovu temu će u konkurenciji dugometražnog filma biti prikazan film austrijskog redatelja Virgila Widricha Noć od tisuću sati, koji je u potpunosti sniman uz korištenje virtualne scenografije back projekcijom. U dugometražnom filmu DHOGS, španjolskog redatelja Andresa Goteira, akteri su zapravo subjekti promatranja. 

U segmentu Novih medija poznati newyorkški umjetnik G.H. Hovagimyan predstavit će kompleksnu instalaciju AT/VR skulptura. Hovagimyan će također, kao dio posebnog programa, održati predavanje pod nazivom 'Augmented reality – kako ja to radim''. 

Filmski segment Hommage posvećen je poznatom njemačkom redatelju eksperimentalnih filmova, koji je preminuo u siječnju, Werneru Nekesu. On je osamdesetih godina za vrijeme Sabora alternativnih filmova boravio u Splitu sa svojim filmom Uliks i dokumentarcem Film prije filma. U znak sjećanja na Nekesa, STFF će prikazati njegov dugometražni film Dan slikara. U spomen na Toma Gotovca u istom će segmentu biti prikazan i kratki videozapis Usputne priče – Božji prst Željka Radivoja.

U znak sjećanja na karizmatičnog filmskog autora, intelektualca i umjetnika, ove godine STFF uvodi nagradu Ivan Martinac. Nagrada će biti dodijeljena hrvatskim autorima za kreativno i inovativno korištenje filmskog jezika u čijem izričaju dominira upotreba specifičnih, filmsko-izražajnih sredstava ostvarivih samo u mediju pokretnih slika. 

U posebnom dijelu programa članica žirija konkurencije dugometražnog filma Caroline Chomienne održat će predavanje o filmskoj režiji, a britanski redatelj George Barber održat će predavanje pod nazivom 'Gruba stvarnost/Poetska stvarnost'. Splitska doktorica fotografije Ana Peraica govorit će o selfijima kao izvješćima nesigurne stvarnosti.

U žiriju konkurencije dugometražnog filma su francuska producentica Caroline Chomienne, redatelj Hrvoje Hribar i britanski umjetnik i redatelj Matthew Noel-Tod. Žiri u konkurenciji kratkometražnog filma čine filmski kritičar Duško Dimitrovski, nizozemska umjetnica i producentica Merel Mirage i dramatičar Ivan Vidić.

Kompletan program možete pronaći na službenim stranicama festivala.

Naslovana fotografija: prizor iz filma Slobodno i lako (Free and easy)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.