Preskoči na glavni sadržaj

Po čovika u konkurenciji Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Kratkometražni igrani film Po čovika redateljice Kristine Kumrić prikazuje se u natjecateljskom programu 'Kratki rezovi' (Short Cuts) međunarodnog filmskog festivala u Torontu koji se ove godine održava od 8. do 18. rujna. 

Film Po čovika, kojem je prikazivanje na festivalu u Torontu ujedno i svjetska premijera, bavi se obiteljskom pričom koja se odvija u jednom mjestu u Dalmatinskoj zagori i to u jesen 1991. godine kada desetogodišnja Mia i dvanaestogodišnja Lorena proživljavaju veliki i važan dan: njihov otac Mirko, bit će pušten iz ratnog logora u kojemu je kao zarobljenik proveo protekla tri mjeseca. 

Inače, ovaj je kratkometražni film nastao kao pobjednički projekt natječaja 'Jedna slika iz Domovinskog rata' koji su pokrenuli HAVC i Ministarstvo branitelja, a priča Povratak (prema kojoj je scenarij za Po čovika i nastao) integralni je dio romana 'Živjet ćemo bolje' za koji je scenaristica Maja Hrgović prošle godine nominirana za Nagradu Europske unije za književnost (EU prize for literature). 

'Rad na scenariju bio je posve netipičan: priču o djevojčicama čiji je otac pušten iz logora na razmjeni zarobljenika uzela sam iz života, filtrirala je kroz fikciju i zatim vratila u život ovim filmom koji je tako divno prokrvljen, koji pulsira. Bilo je to emocionalno iscrpljuće iskustvo, ali u svakom trenutku vjerovali smo u priču, to je jedna od onih malih, a velikih, koje zaslužuju – zahtijevaju – da se ispričaju. Trebalo se poklopiti nekoliko sretnih okolnosti da bi se to dogodilo - prvo, scenarij je došao u ruke izuzetnoj, talentiranoj redateljici Kristini Kumrić koja je iz priče s puno senzibilnosti izvlačila skrivene slojeve, a drugo, ulogu junakinje nosi čudesna Janja Avdagić, djevojčica za koju vam je nakon samo desetak minuta na setu jasno da je rođena glumica. Ona je pravo malo čudo i veselim se što će je svijet vidjeti baš u Torontu, na ovom velikom festivalu', ističe scenaristica Maja Hrgović

Režiju potpisuje Kristina Kumrić, direktor fotografije je Igor Zelić, za montažu je bio zadužen Frano Homen, producenti su Vanja Jambrović i Tibor Keser, koproducenti Hélène Mitjavile i Hrvoje Osvadić, oblikovanje zvuka potpisuje Borna Buljević, kostimografiju Zorana Meić, a scenografiju Ivana Škrabalo. Glavne uloge su odigrali Janja Avdagić, Leonarda Živković, Franjo Dijak, Marina Redžepović, Nikša Butijer, Igor Hamer i Jelena Kordić. Ovaj hrvatsko-francuski film nastaje u produkciji Restarta, a koproducenti su Melocoton films (Francuska) i Umjetnička organizacija Kinoljetka (Hrvatska). Kratkometražni naslov Po čovika podržan je od strane Hrvatskog audiovizualnog centra, Ministarstva branitelja Republike Hrvatske i regije Île-de-France. 

Međunarodni filmski festival u Torontu prvi se puta održao 1976. godine kada je prikazivao filmove s drugih festivala. U međuvremenu se prometnuo u jedan od najvažnijih festivala na svijetu, te je prepoznat kao idealna platforma za filmske profesionalce koji upravo tamo predstavljaju svoje nove radove te na taj način započinju svoje filmsko putovanje.

Sve ostale informacije potražite na službenim stranicama festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.