Preskoči na glavni sadržaj

Plavi cvijet u kinima diljem Srbije

U četvrtak, 28. travnja, održat će se srpska kinopremijera filma Plavi cvijet Zrinka Ogreste u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Nakon projekcije u Beogradu, film će se prikazivati diljem Srbije. Plavi cvijet nastao je pod okriljem hrvatske kuće Interfilm, u koprodukciji sa srpskom kućom Zillion Film. 

Nakon premijerne projekcije u Dvorani Kulturnog centra Beograd, održat će se i razgovor s redateljem Zrinkom Ogrestom, a u ulozi moderatora naći će se filmski novinar i kritičar Ivan Aranđelović

Plavi cvijet će se od 28. travnja početi prikazivati u kinodvoranama diljem Srbije. 

Film je to o ženi, majci i kćeri, obitelji, ljubavi, sebičnosti i samoći. Kroz motrište sredovječne Mirjane, službenice u maloj zagrebačkoj tvornici konca, slika njezinu borbu za vlastiti komadić životne sreće. U danu kad se za nju priprema skromna svečanost povodom 20 godina rada u tvrtki, situacije koje joj se događaju u odnosima s bližnjima, osvjetljavaju čitav njezin život, onaj koji je prošla i živi, ali i onaj koji joj predstoji. 

Nakon svjetske premijere na 43. Moskovskom međunarodnom filmskom festivalu na kojemu ga je publika izabrala trećim najboljim filmom festivala, Plavi cvijet je prikazan na nizu svjetskih i regionalnih festivala. Na 68. Pulskom filmskom festivalu nagrađen je Velikom Zlatnom arenom za najbolji film, redatelj Ogresta Zlatnom arenom za najbolju režiju, dok je Vanja Ćirić nagrađena Zlatnom arenom za najbolju žensku glavnu ulogu. Film je osvojio i Nagradu međunarodnog žirija kritike kao najbolji film festivala. 

Film je snimljen prema scenariju hrvatskog dramatičara Ivora Martinića te u koscenarističkoj suradnji s redateljem Ogrestom. U središnjim ulogama nastupaju Vanja Ćirić, Anja Šovagović Despot, Tea Harčević, Nikša Butijer, Alen Liverić i Doris Šarić Kukuljica.

Producent filma je Ivan Maloča, a Plavi cvijet nastaje u produkciji Interfilma iz Zagreba i koprodukciji beogradskog Zillion Filma. Sufinancirali su ga Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije i Hrvatska radio televizija. 

Naslovne fotografije: scene iz filma Plavi cvijet

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.