Preskoči na glavni sadržaj

Murina u kinima diljem Ujedinjenog Kraljevstva, Irske i Francuske

Nagrađivani dugometražni igrani prvijenac redateljice Antonete Alamat Kusijanović u kina Ujedinjenog Kraljevstva i Irske stiže danas, 8. travnja, a francuska će ga publika u kinodvoranama imati prilike gledati od 20. travnja. 

Murina, koja se prošloga ljeta ovjenčala prestižnom Zlatnom kamerom (Caméra d'Or) u Cannesu, svoju kinopremijeru u Velikoj Britaniji ima u petak, 8. travnja, kada će se, između ostalog, održati i projekcija u londonskom kinu Curzon Bloomsbury. Redateljica Antoneta Alamat Kusijanović tamo će odgovarati na pitanja publike, a Q&A sesija odvijat će se uz projekcije i narednih dana u nekoliko drugih kina.  

Film će se prikazivati diljem Ujedinjenog Kraljevstva i Irske, uključujući Manchester, Edinburgh, Glasgow, Sheffielda, Bristola, Belfastu i Dublin. Popis kina možete pronaći na stranici distributera zaduženog za distribuciju Murine u Velikoj Britaniji i Irskoj - Modern Films

Nagrađivani prvijenac Antonete Alamat Kusijanović u kina diljem Francuske stiže 20. travnja. Za distribuciju u Francuskoj zadužena je kuća KBMO

Osim toga, Murina i dalje putuje po svjetskim festivalima, pa je tako nedavno otvorila Međunarodni festival glazbe i filma u francuskom Marseilleu, a krajem travnja otvara i SEEfest u Los Angelesu.  

Murina je svjetsku premijeru imala u sklopu programa 15 dana autora festivala u Cannesu u srpnju 2021. godine, a nakon toga prikazana je na mnoštvo festivala diljem svijeta, te je na nekima od njih osvajala i nagrade. Neke od njih su nagrada za najbolji film na međunarodnom festivalu u Hamptonsu, zatim za najistaknutiju filmašicu (Femme de Cinéma) na festivalu Les Arcs, za najbolji film po odabiru glavnog žirija i Cineurope na bruxelleskom Cinemamedu (uz posebno priznanje žirija kritike), Grand Prix u Luxemburgu na CinEastu, nagradu za najbolji film u regionalnoj konkurenciji na festivalu u Sofiji te mnoge druge. 

Radnja filma odvija se tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku, a donosi priču o napetom odnosu šesnaestogodišnje Julije i autoritarnog oca Ante koji počinje pucati kada u njihov dom stigne stari obiteljski prijatelj. Dok je otac zaokupljen pokušajima da s njim sklopi posao života, karizmatični gost Juliji otvara sve više prostora slobode što u njoj budi revolt prema roditeljima. Tijekom vikenda ispunjenog velikim očekivanjima, Julija uvlači obitelj u opasni vrtlog strasti i nasilja. 

Murina je snimana na Hvaru, Kornatima i Kalamoti. Uz redateljicu Antonetu Alamat Kusijanović, scenarij supotpisuje Frank Graziano.

Producenti Murine su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara). 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.