Preskoči na glavni sadržaj

Otvaranje izložbe '105 godina kina Urania 1912.-2017.' 

Povodom 105. obljetnice postojanja kina Urania u subotu, 9. prosinca 2017. u 12 sati u Muzeju Slavonije (Magistrat, Trg Sv. Trojstva 6) svečano će se otvoriti izložba posvećena ovom remek-djelu secesijske umjetnosti. Izgled kina ovjekovječen je na brojnim razglednicama grada Osijeka, a njegovo djelovanje može se pratiti kroz plakate osječkih kinematografa te članke iz osječkih dnevnih novina od početka 20. stoljeća do danas.

Zgrada kina Urania sagrađena je, u samo šest mjeseci, 1912. godine na sjeverozapadnom uglu osječkog secesijskog bloka na zemljištu na kojem se od 1884. do 1905. godine nalazila remiza osječkog konjskog tramvaja. To atraktivno gradilište nasuprot monumentalne Trgovačko-obrtničke komore za Slavoniju kupila je 1905. Mathilda Gillming i obvezala se da će na njemu podići dvije jednokatne kuće. Prva monumetalna uglovnica Gillming-Hengl sagrađena je 1906. godine, a drugo gradilište ostalo je neizgrađeno sve do kraja 1911. godine kada su datirani prvi nacrti za zgradu kina na toj lokaciji.

Projektant impozantne secesijske zgrade kina Urania i visokoprizemne Lože bio je osječki arhitekt i slobodni zidar Viktor Axmann. Kino Urania bilo je njihovo sjedište od 1912. do 1924. godine kada je preseljeno na Trenkov trg. Ovakve, ali i mnoge druge zanimljivosti iz bogate povijesti po monogočemu jedinstvene građevine u Hrvatskoj čekaju sve posjetitelje Muzeja Slavonije do 1. ožujka 2018. godine, do kada izložba ostaje otvorena. 

Više informacija možete pronaći na ovoj poveznici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.