Preskoči na glavni sadržaj

Otvara se izložba 'Tomislav Gotovac: Anticipator kriza – Kuda idemo ne pitajte' u Rijeci

Izložba se otvara u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci u petak, 22. rujna, u 20 sati te ostaje otvorena sve do 26. studenog.

Prva retrospektiva Tomislava Gotovca a.k.a. Antonija G. Lauera (Sombor, 1937. – Zagreb, 2010.) nastaje sedam godina nakon umjetnikove smrti i donosi presjek šezdeset godina duge umjetničke prakse. Meandrira između različitih medija i različitih umjetnikovih faza, kombinirajući ranije sa starijim radovima, manje poznate s ključnim djelima, autorove akcije s njihovim produžecima u novinama i dokumentima sudskih procesa.

Umjetnika ne pokušava zadržati unutar galerijskih zidova, već ga prepušta njegovim uhodanim stazama na razmeđu kino dvorane, galerije i ulice. Sa stotinjak se radova poput filmske trake odmotava od prostorija Rikarda Benčića do Art-kina Croatia i vrti javnim prostorom.

Izložba je proširena umjetničkim programima Art Kampa Empeduja i Dana otvorenog performansa Rijeka – DOPUST te studentskom izložbom D Day. Gotovčev lik izdvaja kao sinonim za avangardnog umjetnika i heroja popularne kulture koji cilja na ukidanje granica između umjetnosti i općinstva, kako bi to rekao Gotovac. Studentska izložba D Day usmjerena je na realizaciju novih umjetničkih radova koji za polazišnu točku uzimaju Gotovčevu umjetničku praksu.

Dani otvorenog performansa Rijeka: Akcija! donose izlaganja, performanse i akcije u javnom prostoru, te povezuju bečki akcionizam s provokativnim metodama Gotovčevog javnog nastupa. Trodnevna umjetnička manifestacija Art Kampa Empeduja: Nahranite spomenike dok su živi! u potpunosti je posvećena stvaralaštvu Antonija G. Lauera koji je riječkoj alternativnoj sceni bio i mentor i drug. Svojim prisustvom davao je značaj, ali i odavao priznanje, bio prijateljem i protagonistom riječke scene.

U popratnom programu koji uključuje vodstva kroz izložbu, razgovore o filmovima i radionicu Grupno uživanje, zajedno saznajemo kuda idemo i kuda se kretao Tomislav / Antonio / Gotovac / Lauer.

Cjelovit program retrospektivne izložbe Tomislava Gotovca potražite u prilogu s desne strane teksta ili na ovoj poveznici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.