Preskoči na glavni sadržaj

Osam hrvatskih filmova na 13. DokuFestu u Prizrenu

U Prizrenu na Kosovu od 16. do 24. kolovoza održava se 13. Međunarodni festival dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest, na kojem će biti prikazano ukupno osam hrvatskih filmova – sedam u natjecateljskom i jedan u posebnom programu festivala.

U natjecateljskom programu Balkan Dox bit će prikazana četiri hrvatska naslova: Autofocus Borisa Poljaka, film o crkvi svetog Nikole iz 12. stoljeća koju svake godine posjete brojni turisti, nedavno nagrađen na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima za najbolji kratkometražni dokumentarni film; Goli Tihe Klare Gudac, priča o autoričinom djedu koji je robijao na Golom otoku; dokumentarni film Mitch - dnevnik jednog šizofreničara Damira Čučića, portret četrdesetogodišnjeg šizofreničara koji u nastanku filma igra aktivnu ulogu; hrvatska manjinska koprodukcija Kismet grčke redateljice Nine Mariae Paschalidou, film koji istražuje kako su turske sapunice osvojile svijet i pomogle u širenju debate o pravima žena.

U natjecateljski program Međunarodni Dox uvršten je film Baršunasti teroristi Petera Kerekesa, Pavola Pekarčíka i Ivana Ostrochovskog, koji govori o manjim i neuspjelim terorističkim zavjerama u bivšoj Čehoslovačkoj. Film je na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima dobio nagradu FEDEORA, a na 64. Berlinaleu osvojio je nagradu publike za najbolji film u programu Forum.

U natjecateljskom programu Međunarodnih kratkometražnih filmova uvršteni su filmovi Pragovi Dijane Mlađenović i Kokoška Une Gunjak. Pragovi su priča o nasilnim deložacijama 'nepodobnih', mahom građana srpske nacionalnosti, iz njihovih stanova za vrijeme rata u Hrvatskoj, dok Kokoška priča o djevojčici koja za vrijeme rata u Sarajevu od oca dobiva kokošku na poklon. Film je bio uvršten u 53. Tjedan kritike u Cannesu, a na Međunarodnom festivalu kratkog filma u Palm Springsu ocijenjen je najboljim u kategoriji kratkometražnih igranih filmova do 15 minuta trajanja.

U posebnom programu Believe it or Not: Faith on Film (Vjerovali ili ne: Vjera na filmu) prikazat će se film Zimsko čudo Željke Sukove i Gustava Becka, koji je na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Jihlavi nagrađen kao najbolji film Srednje i Istočne Europe.

DokuFest je najveći filmski festival na Kosovu, a posljednjih se godina istaknuo kao jedan od najznačajnijih festivala dokumentarnog filma u regiji. Na prijašnjim izadnjima festivala nagrađena su tri hrvatska filma: Tri Gorana Devića koji je dobio Posebno priznanje za kratkometražni dokumentarni film (2009.), Posljednja ambulantna kola Sofije Iliana Meteva koja su dobila Grand prix u kategoriji Balkanski dox (2012.) te Nije ti život pjesma Havaja Dane Budisavljević koji je dobio nagradu Best Balkan Newcomer (2012.)

Više informacija potražite na službenoj stranici festivala.

Naslovne fotografije: Goli; Autofocus; Mitch - dnevnik jednog šizofreničara; Kismet; Pragovi; Kokoška; Zimsko čudo

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.