Preskoči na glavni sadržaj

Oni samo dolaze i odlaze Borisa Poljaka nagrađen na festivalu kratkometražnog filma FeKK

Kratkometražni dokumentarni film Oni samo dolaze i odlaze Borisa Poljaka najbolji je film natjecateljskog programa FeKK YU u sklopu kojeg su se prikazali naslovi autora s područja bivše Jugoslavije. Treće izdanje FeKK-a održalo se od 28. kolovoza do 2. rujna u Ljubljani. 

Žiri u sastavu Ingrid Beerbaum (filmska kritičarka i selektorica), Jukka-Pekka Laakso (direktor filmskog festivala Tampere i član Europske filmske akademije) i Michael Pattison (scenarist i filmski kritičar) film su najboljim proglasili zbog njegovog 'opservacijskog naglaska na ljude i njihove međusobne odnose koji istovremeno podsjeća na bogatu tradiciju jugoslavenske dokumentarne literature. Narativni ritam filma i njegov vizualni jezik zahtijevaju da ga se doživi na velikom platnu kako bi ga se u potpunosti cijenilo', stoji u njihovom obrazloženju. 

Kratkometražni dokumentarni film Borisa Poljaka Oni samo dolaze i odlaze do sada je nagrađen u Oberhausenu, na Danima hrvatskog filma, Tabor Film Festivalu, DokuFestu i Liburnia Film Festivalu. Priča je to o plaži na kojoj se susreću dva suprotna svjeta. Vraćajući se iz noćnog života, njome prolaze brojne grupice mladih na putu kući. Istovremeno, na plažu polako dolaze stariji ljudi, čiji dan tek počinje. Uz režiju Poljak potpisuje scenarij i kameru dok je za montažu bio zadužen Damir Čučić. Film nastaje u produkciji Hrvatskog filmskog saveza, a sufinanciran je sredstvima HAVC-a. 

Ove godine hrvatski filmovi uvršteni su u natjecateljske programe FeKK YU i FeKK SLO, a programska sekcija Instant cult bila je posvećena opusu Igora Bezinovića

Glavna nagrada festivala dodijeljena je filmu Kamen u ruci (A Handful of Stones) srpskog redatelja Stefana Ivančića, a najboljim u kategoriji FeKK SLO proglašen je naslov Trahere u režiji Juša Jeraja i Atile Urbančiča

Sve ostale detalje potražite na službenim stranicama festivala

Naslovna fotografija: scena iz filma Oni samo dolaze i odlaze

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.