Preskoči na glavni sadržaj

Nove nagrade filmu Kokoška Une Gunjak

Kratkometražni film Kokoška redateljice i scenaristice Une Gunjak ovog je tjedna dobio tri nagrade, na Festivalu audiovizualnih umjetnosti Maxfest, na Mediteranskom festivalu kratkog filma u Tangeru i na Ciparskom međunarodnom festivalu kratkometražnih filmova.

Kokoška je proglašena najboljim kratkometražnim filmom Festivala audiovizualnih umjetnosti Maxfest, koji se održao u talijanskom gradu Massafra od 12. do 19. listopada. U obrazloženju nagrade žiri piše da film "jednostavnošću jezika i jakom moći sugestije uspješno u par minuta pokazuje cijeli raspon ljudskih emocija, od delikatnosti djeteta do okrutnosti rata".  Filmu je dodijeljen i Grand prix 12. Mediteranskog festivala kratkog filma u Tangeru (Maroko), koji se održao od 13. do 18. listopada, a na kojem se natjecalo 56 kratkih filmova iz 19 mediteranskih zemalja. Na Ciparskom međunarodnom festivalu kratkometražnih filmova Kokoški je pripalo drugo mjesto za najbolji kratkometražni film, zbog "laganog humora i uzbudljive neizvjesnosti koja je rezultat uravnoteženog scenarija, rada s glumcima i kreativnog dijaloga kamere i zvuka", obrazložio je žiri.

Radnja filma smještena je u opkoljeno Sarajevo 1993. godine, a govori o šestogodišnjoj djevojčici Selmi kojoj otac kao rođendanski poklon šalje kokoš. Režiju i scenarij potpisuje Una Gunjak, direktor fotografije je Matthias Pilz, montažerka je Anja Siemens, a skladatelj je Bernd Schurer. Producentica je Jelena Goldbach iz njemačke producentske kuće Zak Film Productions, a hrvatski koproducent je Siniša Juričić iz Nukleus filma. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Kokoška je nedavno nominirana za Europsku filmsku nagradu za najbolji kratkometražni film, a pobjednik će biti poznat na dodjeli nagrada 13. prosinca u Rigi.

Fotografije iz filma u visokoj rezoluciji možete preuzeti na ovoj poveznici.

Naslovne fotografije: Una Gunjak; prizor iz filma

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.