Preskoči na glavni sadržaj

Noćna ptica najbolji narativni film Nizozemskog festivala animacije

Dvadeseti Nizozemski festival animacije u Utrechtu održao se od 22. do 26. ožujka, a manjinska hrvatska koprodukcija Noćna ptica proglašena je najboljim narativnim kratkometražnim animiranim filmom. 

'Intenzivna atmosfera odmah nas je uvukla u film. Smatramo da je priča vrlo zanimljiva, a glavni lik izuzetno životan', izjavio je žiri prilikom dodjele nagrade. Članovi žirija bili su Michaël Dudok de Wit, Igor Kovaljov i Takeshi Nagata.

Noćnu pticu režirala je slovenska redateljica Špela Čadež, a nastao je u koprodukciji hrvatskog Bonobostudija. Film je do sada nagrađen na Festivalu slovenskog animiranog filma, Međunarodnom festivalu dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig, Međunarodnom festivalu animiranog filma Animated Dreams i Međunarodnom festivalu animiranog filma Animateka.

Nagradu za najbolji nenarativni kratkometražni animirani film na festivalu u Utrechtu dobio je film Strange Fish Stevena Subotnicka, dok je najbolji dugometražni animirani film The Red Turtle Michaëla Dudoka de Wita.

Podsjetimo, u natjecateljskom programu prikazana je i Ježeva kuća Eve Cvijanović, a u popratnom programu frestivala 'Expanding Animation' sudjelovao je hrvatski filmaš i slikar Marko Tadić.

Više detalja o nagrađenima dostupno je na službenoj stranici festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.