Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na Nizozemskom festivalu animacije u Utrechtu

Kratkometražni animirani filmovi Noćna ptica i Ježeva kuća, manjinske hrvatske koprodukcije, uvršteni su u natjecateljski program Nizozemskog festivala animacije u Utrechtu koji se održava od 22. do 26. ožujka. 

Animirani film Noćna ptica slovenske redateljice Špele Čadež govori o pijanom jazavcu u prometu, a do sada je prikazan na prestižnom festivalu u Clermont-Ferrandu i na filmskom festivalu Sundance. 

Film Eve Cvijanović, Ježeva kuća, adaptacija je poznate dječje priče Branka Čopića izvedena u tehnici stop animacije i lutka filma. Svjetsku premijeru imao je u programu Generation Kplus na Berlinaleu, a dječji žiri nagradio ga je posebnim priznanjem. 

U Utrechtu se oba filma prikazuju u natjecateljskom programu kratkometražnih filmova, a hrvatski koproducent im je Bonobostudio. 

U festivalskom programu 'Expanding Animation' koji spaja animaciju i druge umjetničke izražaje, hrvatski filmaš i slikar Marko Tadić postavit će instalaciju 'Completion Through'. Ovaj projekt govori o uspomenama i uključuje njegove filmove Pokretni elementi i Nošen pticama

Dvadeseto izdanje Nizozemskog festivala animacije u Utrechtu održat će se od 22. do 26. ožujka. Pokrenut je 1985., a ove godine prikazat će više od 300 filmova u šest različitih natjecateljskih programa. Više detalja možete pronaći na njegovoj službenoj internetskoj stranici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.