Preskoči na glavni sadržaj

Nagrađivani hrvatski kratki filmovi besplatno u 19 gradova diljem Hrvatske

Piknik redatelja Jure Pavlovića ove je subote u Berlinu nagrađen Europskom filmskom nagradom za najbolji kratkometražni film, takozvanim europskim Oscarom, te je tako nakon Kokoške Une Gunjak postao drugi domaći film koji je - drugu godinu za redom - osvojio to laskavo priznanje. O čemu to pričaju domaći 'kratkiši' i što nam donosi prepoznatljivost i vidljivost na svjetskoj filmskoj sceni, hrvatska publika može vidjeti na trećem Maratonu kratkometražnih filmova koji se od 18. do 21. prosinca održava u 23 kinodvorane u 19 gradova diljem zemlje.

Piknik, koji je u konkurenciji od 15 filmova na svečanoj ceremoniji u Berlinu nagrađen europskim Oscarom za najbolji kratki film, govori o 15-godišnjaku koji u društvu nadzornika socijalne službe odlazi u posjet ocu na izdržavanju zatvorske kazne u poluotvorenom odjelu kaznionice na Igmanu, ali zbog prometne gužve kasne pa posjet traje kraće od planiranog. No, Piknik nije jedini nagrađivani hrvatski naslov kojeg će publika Maratona imati priliku vidjeti. U programu 'Hrvatski maratonci I' bit će prikazana i Belladonna autorice Dubravke Turić, koja je za svoj debitantski film osvojila nagradu za najbolji kratki film u programu Horizonti filmskog festivala u Veneciji. Belladonna priča o tri različite žene koje se susreću u oftamološkoj klinici gdje, potpuno neočekivano, doživljavaju trenutak bliskosti, a film će uskoro predstavljati Hrvatsku na filmskom festivalu Sundance!

Programi 'Hrvatski maratonci I i II' donose ukupno 11 hrvatskih filmova, a među njima su još i Da je kuća dobra i vuk bi je imao Hane Jušić te Zvjerka Daine O. Pusić, premijerno prikazani na važnim festivalima u Rotterdamu i Tellurideu, Medo mali Igora Jelinovića proglašen najboljim kratkim filmom u regiji na festivalu u Novom Sadu, te dokumentarni Riba ribi grize rep Nevena Hitreca.

Tu su i filmovi koji su protekle godine predstavljali domaću animaciju na nizu svjetskih festivala: Život s Hermanom H. Rottom Chintis Lundgren, Tu tamo Alexandera Stewarta, Simulacra Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona, Levitacija Marka Meštrovića i Vučje igre Jelene Oroz.

Program Maratona donosi još i 'Prve filmove poznatih redatelja' te dječje filmove u programu 'Priče iz prirode', o kojima više možete čitati ovdje. Gradovi i kina koja sudjeluju u trećem Maratonu kratkometražnih filmova su Rijeka (Art kino Croatia), Zagreb (Kino Europa, Kino Metropolis MSU, Dokukino KIC, SC Zagreb - MM centar), Osijek (Kinematografi Osijek/caffe bar Pepermint), Sisak (Dom kulture Kristalna kocka vedrine), Split (Kino Karaman i Kinoteka Zlatna vrata), Kutina (Kino Moslavina), Pakrac (Kino Hrvatski dom), Velika Gorica (Kino Gorica), Varaždin (Kino Galerija), Pula (Kino Valli), Čakovec (Centar za kulturu Čakovec), Novska (Kino Novska), Sinj (Gradsko kino Sinj), Zabok (Kino Zabok), Koprivnica (Kino Velebit), Samobor (Pučko otvoreno učilište Samobor), Daruvar (Kino '30. svibnja'), Dubrovnik (Kinematografi Dubrovnik – dvorana Visia/Luža) i Sveti Ivan Zelina (Pučko otvoreno učilište Sv. Ivan Zelina), a raspored projekcija možete pronaći na njihovim službenim ili Facebook stranicama.

Sve informacije o posebnim programima na otvorenom u Zagrebu i Splitu pronađite na ovoj poveznici, a fotografije iz filmova i s lanjskog Maratona na Europskom trgu možete pronaći ovdje.

Naslovne fotografije: Zvjerka; Da je kuća dobra i vuk bi je imao; Život s Hermanom H. Rottom; Piknik; Belladonna; Vučje igre; Simulacra; Medo mali; Riba ribi grize rep; Levitacija

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.