Preskoči na glavni sadržaj

Zagrijavanje za Maraton 'kratkiša' počinje projekcijama na otvorenom u Zagrebu i Splitu!

Zagrijavanje za treći Maraton kratkometražnih filmova, koji se od 18. do 21. prosinca održava u 23 kinodvorane u 19 hrvatskih gradova i prikazuje više od 20 europskih i domaćih kratkih filmova, ove godine počinje projekcijama na otvorenom - u Zagrebu i po prvi put u Splitu! 

Slavlje najkraćeg dana u godini počet će u petak 18. prosinca, s početkom u 18 sati, kada će građani Splita i Zagreba u adventskom ugođaju vidjeti probrane domaće naslove i zagrijati se za 'maratonski' filmski program u njihovim gradskim kinima. U Zagrebu će se projekcija na otvorenom odvijati u sklopu Adventa na Europskom trgu, dok će se splitska događati kod kućica na Rivi. 

Zagrebački program na otvorenom počinje u 18 sati, projekcijama animiranih filmova za najmlađe - klasicima Zagrebačke škole crtanog filma, nakon čega slijede domaći zabavni i nagrađivani naslovi svih rodova. Klasici Zagrebačke škole crtanog filma donose Ples gorila Milana Blažekovića, Abra kadabru Dušana Vukotića, Čudnu pticu Borivoja Dovnikovića – Borde, Male i velike Zlatka Grgića te Balthazar "Ulični svirači" Milana Blažekovića. Nakon toga slijede dva bloka nagrađivanih naslova; na rasporedu u sklopu prvog bloka pikazat će se animirani filmovi Tajni laboratorij Nikole Tesle Bruna Razuma i Cura koja je voljela bajke Čejen Černić, te igrani Tek tako Sanje Milardović i Mirta uči statistiku Gorana Dukića iz 1991. godine. U drugom bloku na repertoaru su Kava s džemom Filipa Peruzovića, Životinjsko carstvo Igora Šeregija te kratkometražni dokumentarni film Autofocus Borisa Poljaka, ovjenčan Kristalnim globusom na uglednom festivalu u Karlovim Varima. Maraton kratkometražnih filmova će se tijekom vikenda nastaviti projekcijama u Kinu Europa, Kino Metropolis MSU, Dokukino KIC i SC Zagreb - MM centru. 

U Splitu će filmski maraton započeti također u petak 18. prosinca u 18 sati, na centralnoj pozornici splitske Rive. Posjetitelji popularnih kućica vidjet će klasike Zagrebačke škole crtanog filma (Ples gorila, Abra kadabra, Čudna ptica, Mali i veliki,Balthazar "Ulični svirači"), nakon čega slijede komedije i vrhunska filmska ostvarenja lokalne tematike kao što su Teleport Zovko Predraga Ličine, Priča o Mari iz Velog Varoša Igora Šeregija, Autofocus Borisa Poljaka i Dove Sei Amor Mio Veljka Popovića. U pauzama između filmskih projekcija publiku će uveseljavati i poznati filmski glazbeni hitovi. Maraton će se tijekom vikenda nastaviti u splitskom kinu Karaman i kinoteci Zlatna vrata.

Također, napomenimo da će se ovim Maratonom kratkometražnih filmova splitskoj publici predstaviti nova organizacijska i programska suradnja između Kina Karaman, kinoteke Zlatna vrata i Festivala mediteranskog filma Split, koji ovim programom najavljuju novi projekt splitskih gradskih kina koji će svaki mjesec publici donositi nove i zanimljive programe, premijere, gostovanja i prestižna filmska događanja. 

Maraton kratkometražnih filmova odvija se paralelno u 13 zemalja diljem Europe, a u Hrvatskoj je organiziran u suradnji Hrvatskog audiovizualnog centra i Kino mreže. Ukupno će na ovom Maratonu biti prikazano više od 20 naslova podijeljenih u četiri programa: 'Priče iz prirode' donose europske naslove namijenjene najmlađim gledateljima, 'Prvi filmovi poznatih redatelja' donose kratkometražne naslove četiri francuska renomirana autora, dok 'Hrvatski maratonci I i II' donose recentno nagrađivane domaće 'kratkiše', pa će publika između ostalog vidjeti film Belladona Dubravke Turić, pobjednicu filmskog festivala u Veneciji, upravo uvrštenog na prestižni Sundance film festival te mnogostruko nagrađivan Piknik Jure Pavlovića, film nominiran za nagradu Europske filmske akademije. 

Gradovi i kina koja sudjeluju u trećem Maratonu kratkometražnih filmova su Rijeka (Art kino Croatia), Zagreb (Kino Europa, Kino Metropolis MSU, Dokukino KIC, SC Zagreb - MM centar), Osijek (Kinematografi Osijek/caffe bar Pepermint), Sisak (Dom kulture Kristalna kocka vedrine), Split (Kino Karaman i Kinoteka Zlatna vrata), Kutina (Kino Moslavina), Pakrac (Kino Hrvatski dom), Velika Gorica (Kino Gorica), Varaždin (Kino Galerija), Pula (Kino Valli), Čakovec (Centar za kulturu Čakovec), Novska (Kino Novska), Sinj (Gradsko kino Sinj), Zabok (Kino Zabok), Koprivnica (Kino Velebit), Samobor (Pučko otvoreno učilište Samobor), Daruvar (Kino '30. svibnja'), Dubrovnik (Kinematografi Dubrovnik – dvorana Visia/Luža) i Sveti Ivan Zelina (Pučko otvoreno učilište Sv. Ivan Zelina). Raspored projekcija u kinima možete pronaći na njihovim službenim ili Facebook stranicama.

Raspored projekcija na otvorenom u Zagrebu i Splitu te fotografije iz filmova i lanjskog Maratona na Europskom trgu možete pronaći na ovoj poveznici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.