Preskoči na glavni sadržaj

Nagrađena izložba 'Klizanje u nepoznato' Ivana Marušića Klifa u Splitu

U četvrtak 12. prosinca u 19.30 sati u Galeriji MKC u Domu mladih u Splitu otvara se izložba 'Ivan Marušić Klif: Klizanje u nepoznato', a ostat će otvorena do 30. prosinca. Riječ je o multimedijalnoj instalaciji kojom se Hrvatska u lipnju ove godine predstavila na Praškom kvadrijenalu scenografije i scenskog prostora, a Ivanu Marušiću Klifu tom je prilikom dodijeljena i nagrada Excellence in Performance Design. 

Kustosi izložbe su Marko Golub i Maša Milovac, izvorno je nastala u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva i Ministarstva kulture RH, a njeno gostovanje u Splitu organiziraju Platforma 9,81 i HDD u partnerstvu s MKC-om. Izložba ostaje otvorena do 30. prosinca. Uz otvorenje održat će se i vodstvo autora po izložbi.

Izložba 'Klizanje u nepoznato' predstavlja multimedijski rad hrvatskog vizualnog umjetnika Ivana Marušića Klifa većinom u području kazališnih izvedbi u proteklih nekoliko godina. Proistekao iz njegove individualne umjetničke prakse i kolektivne kreativne dinamike izvedbenih umjetnosti, Klifov rad u kazalištu bavi se transformacijom prostornih i vremenskih okvira scenskog prostora primjenom slojeva digitalnih i analognih slika.

'Klifa ne zanima stvaranje bešavne kazališne iluzije u kojoj jedan prostor imitira neki drugi, nego prostor čini aktivnim sudionikom izvedbe, oblikujući ga kao vibrantnu, kinetičku ekstenziju tijela i radnji izvođača. Koristeći statične i pokretne videoprojekcije, osciloskope kontrolirane vlastitim softverom i niz drugih tehnika, Klif pretvara scenski prostor u nešto poput glazbenog instrumenta. U kazališnom kontekstu, Klif djeluje u svojstvu aktivnog člana kreativnih kolektiva, ne u izdvojenoj ulozi scenografa', stoji u najavi izložbe. 

Organizatori izložbe u Splitu su Institut za istraživanja u arhitekturi - Platforma 9.81 i Hrvatsko dizajnersko društvo u partnerstvu s Multimedijalnim kulturnim centrom Split. 

Izložba ostaje otvoreno do 30. prosinca, a pogledati se može svakim danom, osim nedjelje, od 12 do 20 sati. Ostale detalje o izložbu potražite na ovoj poveznici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.