Preskoči na glavni sadržaj

Nagrade za filmove Simulacra i Koyaa “Cvijet” u Brazilu

Film Simulacra Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona osvojio je dva priznanja na 4. Međunarodnom festivalu Brasil Stop Motion koji je održan od 25. do 29. studenog u brazilskom gradu Recifeu. Simulacra je proglašena najboljim filmom u trajanju do deset minuta, a osvojila je i nagradu za najbolju kameru koju potpisuje Ivan Slipčević. Slovensko-hrvatski film za djecu Koyaa “Cvijet” iz Brazila se pak vratio s nagradom za najbolji dječji stop motion film.

Film Simulacra od svoje premijere u travnju odabran je u natjecateljske programe 31 festivala, a ovo mu je sedma, odnosno osma nagrada. Podsjetimo, film je prvo nagrađen Oktavijanom za najbolji hrvatski animirani film na Danima hrvatskog filma. Simulacra je prvi profesionalni film Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona, a rađen je tehnikom stop animacije. Producentica filma je Vanja Andrijević iz Bonobostudija. 

Film za djecu Koyaa – Cvijetu režiji Kolje Sakside, iz Brazila se vratio s nagradom za najbolji stop motion film za djecu. Priča je to o danu koji započinje na stjenovitom grebenu gdje žive Koyaa i njegov prijatelj Gavran. Koyaa tog jutra sadi cvijet, koji nekim čudom izrasta u biljku mesožderku. Zajedno jedva uspijevaju ukrotiti to zeleno čudovište. Scenarij potpisuju Marko Bratuš, Jure Karas i Kolja Saksida, a ovaj animirani kratkometražni film nastao je u slovensko-hrvatskoj koprodukciji.

Od ostalih nagrađenih filmova s brazilskog festivala treba spomenuti jedan od najznačajnijih ovogodišnjih filmova, argentinsku stop-animaciju Padre u režiji Santiaga Bou Grassoa koji je ponio nagrade za film duži od deset minuta.

Proces izrade filma Simulacra koji je trajao oko dvije godine pogledajte na ovoj poveznici.

Naslovne fotografije: scene iz filmova Simulacra i Koyaa – Cvijet

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.