Preskoči na glavni sadržaj

Simulacra u konkurenciji 57. DOK Leipziga; fokus festivala na filmovima iz bivše Jugoslavije

Jedan od najvažnijih europskih festivala posvećenih dokumentarnom i  animiranom filmu – njemački DOK Leipzig – ove godine je u filmski fokus stavio bivšu Jugoslaviju, te će u programu Focus Ex-Yu (Länderfokus Ex-Jugoslawien) prikazati pet hrvatskih filmova, od kojih je jedan uvršten i u natjecateljski program festivala. Riječ je o animiranom filmu Simulacra Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona.

57. DOK Leipzig traje od 27. listopada do 2. studenog, a Hrvatsku u filmskom programu čiji je fokus stavljen na zemlje bivše Jugoslavije zastupaju dokumentarni kratkometražni film Autofocus Borisa Poljaka, dugometražni film Nebojše Slijepčevića Gangster te voli i kratkometražni Muški film istog redatelja, višestruko nagrađivani animirani film Simulacra u režiji Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona te manjinska koprodukcija 1717 kilometara ljeta 2009. u režiji slovenskog redatelja Jurija Medena. Osim u u programu Focus Ex-Yu, Simulacra će biti prikazana i u konkurenciji te u programu DOK in Prison.

Uz pojekcije filmova, a u čast ovog fokusa, u četvrtak 30. listopada u Moritzbastei klubu u središtu Leipziga održat će se SEED i Ex-YU fokus party koji organiziraju SEED i DOK Leipzig.

Ovo je i druga godina održavanja regionalne inicijative SEED – South East European Documentaries, koju je pokrenuo zagrebački Restart u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom. Partneri projekta su Centar za kinematografiju Kosova, Filmski fond Sarajevo, Slovenski filmski centar, Agencija za film republike Makedonije i Filmski centar Srbije, a realiziran je u suradnji sa Balkan Documentary Center - Bugarska, Mediteran Film Festival Široki Brijeg i Dokufest Prizren.

Cilj inicijative je skrenuti pozornost na regionalne koprodukcijske potencijale, predstaviti najnovije filmske naslove i poticati umrežavanje među dokumentaristima unutar regije i izvan nje. Iz Hrvatske se ove godine predstavljaju i tri projekta u razvoju: Protunapad Boruta Šeparovića koji uz režiju potpisuje scenarij i produkciju, Dijanina lista redateljice i scenaristice Dane Budisavljević, na kojem je kao producentica, uz Danu, radila i Miljenka Čogelja te Dani ludila Damiana Nenadića čiji je producent Oliver Sertić koji je uz Damiana radio i na scenariju.

Spomenimo i kako će se u okviru SEEDa, u petak 31. listopada održati „Get together“, platoforma za druženje filmskih profesionalaca. Osim toga, u „video library“ festivalskog marketa uvršten je film Potrošeni, Boruta Šeparovića, koji je dostupan za gledanje filmskim profesionalcima za vrijeme trajanja marketa.

Više informacija o programu DOK Leipziga potražite na njegovim službenim stranicama, a detalje o ovogodišnjem SEEDu u brošuri u privitku.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.