Preskoči na glavni sadržaj

Nagrade hrvatskim naslovima na 28. Festivalu autorskog filma u Beogradu

Grand Prix festivala, nagradu "Aleksandar Saša Petrović" osvojila je hrvatska manjinska koprodukcija Da li ste videli ovu ženu Dušana Zorića i Matije Gluščevića, koja nastaje u koprodukciji s hrvatskom kućom Dinaridi film (koproducentica je Tena Gojić). Nagradu za najbolju režiju osvojio je Juraj Lerotić za svoj dugometražni prvijenac Sigurno mjesto, a nagradu za najbolji film programa Hrabri Balkan osvojio je film Pelikan Filipa Herakovića. 

Žiri natjecateljskog programa ovogodišnjeg izdanja Festivala autorskog filma, koji se u Beogradu odvijao od 25. studenog do 2. prosinca, u sastavu Teona Mitevska, Omar El ZohairySerge Bozon, obrazložio je Grand Prix (Da li ste videli ovu ženu) i nagradu za najbolju režiju (Sigurno mjesto) riječima:

"Oba filma predstavljaju dašak svježeg zraka u načinu na koji prezentiraju stvarnost. Prvi ne prati nikakva pravila i ne nameće si nikakva ograničenja, već odvažno ide naprijed uz dozu humora, inteligencije i neusiljenosti, dok se drugi koristi minimalizmom i veoma preciznom režijom kako bi napao temu kojoj nije lako pristupiti. Oba filma su važna za regiju jer predstavljaju glas nove generacije."

Ovo je jedanaesto priznanje filmu Sigurno mjesto koji je trenutno u kinodistribuciji diljem Hrvatske. Režiju i scenarij potpisuje Juraj Lerotić koji  je i glavni glumac, a uz njega glume Goran Marković i Snježana Sinovčić Šiškov. Producentica filma je Miljenka Čogelja. Sigurno mjesto nastao je u produkciji tvrtke Pipser, hrvatski koproducenti su Zelena zraka (Saša Ban i Nevenka Sablić), a pridruženi producent slovenska produkcija December. Distributer filma je Hulahop. 

Film Da li ste videli ovu ženu dugometražni je prvijenac redateljskog dvojca Dušana Zorića i Matije Gluševića koji je svoju svjetsku premijeru imao u sklopu paralelnog programa 79. venecijanske Mostre, Međunarodni tjedan kritike (Settimana Internazionale della Critica). Glavnu ulogu filma tumači Ksenija Marinković, a u pratećim ulogama pojavljuju se Isidora Simijonović, Boris Isaković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan i drugi. Film Da li ste videli ovu ženu? producirala je Čarna Vučinić ispred Non-Aligned Films iz Srbije, u suradnji s Radio-televizijom Srbije, Fakultetom dramskih umetnosti i zagrebačkom producentskom kućom Dinaridi film. Hrvatska koproducentica filma je Tena Gojić

Uz to, nagrada "Najhrabriji" film programa Hrabrog Balkana pripala je filmu Pelikan autora Filipa Herakovića. O ovoj nagradi odlučivao je žiri u sastavu Ivan Bakrač, Jovan Marković i Daniella Shreir

"Ostvarenje Filipa Herakovića govori o krizi, preispitivanju i pokušaju transformacije identiteta jednog nogometaša. Pelikan uvjerljivo predstavlja problem koji se događa u potpunosti unutar protagoniste, ne posežući pritom za jednostavnim rješenjima. Svedenom naracijom, režijom koja izvrsno koristi prostore, kao i glumom Edija Ćelića, film a lakoćom na gledatelja prenosi stanje i atmosferu, pozivajući ga da prizore doživi neposredno i intuitivno, ali ostavljajući i dovoljno poticaja za tumačenje," navodi se u obrazloženju žirija.

Dugometražni igrani prvijenac Filipa Herakovića nedavno je osvojio posebnu nagradu žirija natjecateljskog programa debitantskih filmova (First Feature Competition) 26. izdanja Filmskog festivala Black Nights u Tallinnu, gdje je imao i svjetsku premijeru. 

Scenarij za film, uz redatelja Herakovića, potpisuje i Nikolina Bogdanović. Uz Edija Ćelića koji nosi glavnu ulogu u filmu, između ostalih, igraju i Marko Petrić, Lucija Barišić, Ivan Glowatzky, Tena Nemet Brankov, Stojan Matavulj Tanja Smoje. Film je producirala zagrebačka produkcijska kuća Wolfgang&Dolly na čelu s producenticom Tamarom Babun i Matijom Drnikovićem, u koprodukciji s portugalskom kućom 119 Marvila Studios. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.