Preskoči na glavni sadržaj

Sigurno mjesto najbolji film Ljubljanskog međunarodnog filmskog festivala LIFFe; Praznik rada osvojio nagradu publike

Dugometražni prvijenac Jurja Lerotića koji nastaje u produkciji kuće Pipser (producentica je Miljenka Čogelja), Sigurno mjesto, osvojio je glavnu nagradu glavnu nagradu Vodomec (Kingfisher) na 33. izdanju Ljubljanskoga međunarodnog filmskog festivala LIFFe. Osim toga, hrvatska manjinska koprodukcija, Praznik rada Pjera Žalice (hrvatski koproducenti su Lana Matić i Boris T. Matić, Propeler Film) osvojila je nagradu Zmaj (nagrada publike) s prosječnom ocjenom 4,76. 

Međunarodni žiri LIFFe-a koji čine Edel Brosnan, scenaristica i direktorica za strategiju Europske ženske audiovizualne mreže (EWA), portugalska producentica i novinarka Joana Domingues te slovenski režiser i scenarist Matevž Luzar svoju su odluku pojasnili ovim riječima: "Sigurno mjesto, prvijenac Jurja Lerotića prekrasan je, istinit i suosjećajan film o suicidu, izuzetno važnoj temi o kojoj treba puno više govoriti. Odlikuje ga precizna režija, iznimna gluma i fotografija. Film je to koji ostaje u našim mislima i obećava zanimljiva buduća ostvarenja ovog redatelja."

Sigurno mjesto time si je "osiguralo" deseto priznanje, a prije Ljubljane, film je ovjenčan glavnom nagradom i u Njemačkoj, na 32. izdanju Festivala istočnoeuropskog filma u Cottbusu. Prvijenac Jurja Lerotića, koji je nacionalni kandidat za nominaciju za nagradu Oscar, svoj festivalski put nastavlja u Irskoj (Filmski festival u Corku), zatim u Egiptu (Međunarodni filmski festival u Kairu), u Njemačkoj (Međunarodni filmski festival Mannheim-Heidelberg) i u Srbiji (Festival autorskog filma FAF u Beogradu). 

Film nastaje u produkciji kuće Pipser, a producentica je Miljenka Čogelja. Sigurno mjesto je trenutno u redovnoj kinodistribuciji te se može pogledati u multipleksima i nezavisnim kinima diljem Hrvatske. 

Uz to, u Ljubljani je nagrađena i hrvatska manjinska koprodukcija, dugometražni igrani film Praznik rada Pjera Žalice. U konkurenciji od 21 naslova, publika ga je proglasila najboljim filmom festivala (prosječna ocjena 4,76).

Film je nedavno svoju međunarodnu premijeru imao u sklopu glavnog natjecateljskog programa 38. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Varšavi, na kojem je ujedno osvojio i Grand Prix. 

Praznik rada producirali su Pjer Žalica, Aida Huseinović i Rusmir Efendić, a koproducenti su Lana Matić, Boris T. Matić, Labina Mitevska, Jelena Mitrović, Igor Kecman i Ivan Đurović. Film nastaje u produkciji Udruženja za promociju umjetnosti i kulture FORUM, u koprodukciji s kućama Propeler Film (Hrvatska), Sisters and Brother Mitevski Production (Sjeverna Makedonija), Backroom Production & Baš Čelik Film House (Srbija) i ABA Film (Crna Gora). 

Ovogodišnje izdanje LIFFe-a održalo se od 9. do 20. studenoga, a posjetitelji su imali prilike pogledati 92 dugometražna filma te tri bloka kratkometražnih naslova, sveukupno iz 48 zemalja. Više o festivalu možete pronaći na službenoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.