Preskoči na glavni sadržaj

Pelikan Filipa Herakovića osvojio posebnu nagradu žirija festivala Black Nights u Tallinnu

Dugometražni igrani prvijenac Filipa Herakovića, Pelikan, osvojio je posebnu nagradu žirija natjecateljskog programa debitantskih filmova (First Feature Competition), a redatelju je nagrada uručena na svečanosti u subotu, 26. studenog. Ovogodišnje, 26. izdanje Filmskog festivala Black Nights u Tallinnu (PÖFF) održalo se od 11. do 27. studenog. 

Uz Pelikana se u sekciji First Feature Competition natjecalo 18 filmova za nagradu od 5.000 eura koju je dodijelio National Geographic te dvije posebne nagrade stručnog žirija u sastavu: redatelj Sebastian Meise (Austrija), producentica Pippa Cross (Velika Britanija), glumica Therese Malvar (Filipini), producent Jean des Forêts (Francuska) i scenarist Michael Idov (SAD). . 

Redatelj Filip Heraković preuzeo je posebnu nagradu žirija na svečanoj dodjeli održanoj u Tallinnu, 26. studenog. 

"Posebno je iskustvo imati premijeru prvog filma na međunarodnom festivalu poput ovog u Tallinnu, koji nam je omogućio najbolji prvi susret s publikom koji smo mogli zamisliti. Nagrada je stigla samo kao potvrda pozitivnog prijema našeg filma kod publike, ali i sjajnog i predanog rada svih uključenih u stvaranje Pelikana," rekao je nakon dodjele Heraković. 

Producentica filma Tamara Babun, vlasnica zagrebačke produkcijske kuće Wolfgang&Dolly kratko je rekla: "Veliko je veselje bilo vidjeti Filipa Herakovića na pozornici Tallinn Black Nights Film Festivala, ponosni smo i na njega i na cijelu fenomenalnu ekipu filma. Nagrade gode, mada im se nikad ne nadamo, naše je najveće veselje u susretu s publikom. Posjet Tallinnu i susret s estonskom i međunarodnom publikom potvrdio nam je da Pelikan zaista leti." Njen kolega i producent filma Matija Drniković je dodao: "Dobivena nagrada dodatno je oplemenila sudjelovanje filma na festivalu u Tallinnu. Drago nam je bilo doživjeti da film odlično komunicira s publikom. Priča o golmanu Josipu puno je veća od nogometa i ostavlja gorko-slatki okus u ustima s kojim se iznimno lako identificirati."

Samo dan nakon što je film osvojio ovu nagradu, u nedjelju 27. studenog, Pelikan je premijerno prikazan i regionalnoj publici u Beogradu. Tamo se prikazuje kao dio programa Hrabri Balkan u sklopu Festivala autorskog filma te se natječe za nagradu “Najhrabriji film Balkana“.

Scenarij za film potpisuju Filip Heraković i Nikolina Bogdanović. Uz Edija Ćelića koji nosi glavnu ulogu u filmu, između ostalih, igraju i Marko Petrić, Lucija Barišić, Ivan Glowatzky, Tena Nemet Brankov, Stojan Matavulj i Tanja Smoje. Film je producirala zagrebačka produkcijska kuća Wolfgang&Dolly na čelu s producenticom Tamarom Babun i Matijom Drnikovićem. Film je koproducirala portugalska produkcijska kuća 119 Marvila Studios, a partneri u produkciji su i Umjetnička organizacija Plafon te studio za vizualne efekte Poster iz Hrvatske.

Film je nastao uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Hrvatske radiotelevizije (HRT), Grada Rijeke, odjela za kulturu, Turističke zajednice Istarske Županije. 

Žiri natjecanja debitantskih ostvarenja (First Feature Competition), glavnu nagradu je dodjelio švicarsko-kosovskom filmu The Land Within redatelja Fisnika Maxvillea. Grand Prix festivala osvojio je islandski film Driving Mum Hilmara Oddssona. Popis nagrađenih naslova možete pronaći na ovoj poveznici.

Podsjetimo, na festivalu 'Black Nights' prikazalo se sveukupno osam hrvatskih (ko)produkcija: Pelikan Filipa Herakovića (First Feature Competition), Tragovi Dubravke Turić (Baltic Film Competition), Probudi me Marka Šantića (Critics' Picks), Čovjek bez krivnje Ivana Gergoleta (First Feature Competition), Kapa Slobodana Maksimovića (Children's Competition), Ljeto kada sam naučila letjeti Radivoja Andrića (Children's Competition), Pisma na kraju šume Jelene Oroz (Shorts Kids Animation Competition) i Mišja kuća Timona Ledera (Shorts Kids Animation Competition). 

Filmski festival u Tallinnu Black Nights (PÖFF) je od svog osnutka 1997. godine prerastao u jedan od najvećih filmskih festivala u sjevernoj Europi koji posjeti oko 80.000 gostiju godišnje. Od 2014. posjeduje priznanje FIAPF-a (Međunarodnog saveza udruženja filmskih producenata) za održavanje međunarodnog natjecateljskog programa koji festival stavlja u A kategoriju, zajedno s ostalih 14 festivala u svijetu. Osim u Tallinnu, festival se odvijao i u gradu Tartu. 

Naslovna fotografija: uručenje posebne nagrade žirija Filipu Herakoviću (Pelikan)
Autor fotografija: Erlend Štaub

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.