Preskoči na glavni sadržaj

Nagrade hrvatskim koprodukcijama na 5. SEE a Paris

Film Sudilište u režiji bugarskog redatelja Stephana Komandareva i njemačko-hrvatsko-makedonskoj koprodukciji osvojio je čak tri nagrade: nagradu za najbolji film, nagradu za režiju i nagradu za najboljeg glumca koja je otišla u ruke Assena Blatechkog. Ana Sofrenović, glumica iz filma Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa redatelja Nikole Vukčevića koji je nastao u crnogorsko-hrvatsko-srpskoj koprodukciji, osvojila je nagradu za najbolju glumicu. 

Žirijem je ove godine predsjedao umjetnički direktor Montenegro film festivala, Zoran Živković. Film Sudilište, koji se iz Francuske vratio s tri nagrade i čiji je jedan od koproducenata zagrebački Propeler Film, priča je o Mitji koji na bugarsko-turskoj granici ilegalno prevozi sirijske imigrante u Europsku uniju. Nakon smrti supruge, Mitjo više gotovo da ni ne razgovara sa svojim sinom. No otkriće zastrašujuće tajne prisilit će ga da se suoči s vlastitim grijesima iz prošlosti i dobije oprost od sina. 

Glumica Ana Sofrenović na petom Festivalu jugoistočnoeuropskog filma SEE u Parizu nagrađena je za najbolju glumicu. Nagradu osvaja zbog "izuzetnog dramskog naboja te snažno odigrane uloge majke Radmile koja nije vidjela svog sina više od 15 godina" u filmu Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa. Film je nastao u crnogorsko-hrvatsko-srpskoj koprodukciji, a govori o dva brata koji u istom životnom trenutku imaju pred sobom veliki izazov. Jedan od njih morat će prvi put ubiti, a drugi prvi put u životu – ljubiti. Hrvatski koproducent je Embrio Production, a jednu od glavnih uloga igra Goran Bogdan

Podsjetimo, na istom je festivalu Radi Šerbedžiji dodijeljena počasna nagrada SEE Actor 2015 koja mu je uručena na ceremoniji otvaranja 12. travnja u Parizu. 

Festival jugoistočnoeuropskog filma SEE u Parizu osnovan je 2011. godine, a prikazuje filmove iz Makedonije, Turske, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Rumunjske, Slovenije, Srbije, Bugarske, Albanije, Grčke te Bosne i Hercegovine.

Detalje o nagradama i festivalu potražite ovdje

Naslovne fotografije: scene iz filmova SudilišteDječaci iz Ulice Marksa i Engelsa

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.