Preskoči na glavni sadržaj

Nagrade hrvatskim filmovima na 63. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma

Tri hrvatska filma nagrađena su na 63. izdanju Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, koji se održao od 20. do 26. ožujka u Beogradu.

U regionalnoj selekciji kratkometražnih filmova, Zlatna plaketa Beograda dodijeljena je filmu Piknik Jure Pavlovića kao najboljem u kategoriji igranih filmova, Tajnom laboratoriju Nikole Tesle Bruna Razuma kao najboljem u kategoriji animiranih filmova te Jeleni Novaković za Ana trg, kao najboljem dokumentarnom filmu.

Piknik je osvojio Europsku filmsku nagradu za najbolji kratkometražni film 2015. godine te još uspješno putuje po festivalima, a ovo mu je jedanaesta festivalska nagrada. Film govori o 15-godišnjem Emiru, koji u društvu nadzornika socijalne službe odlazi u posjet ocu na izdržavanju zatvorske kazne u poluotvorenom odjelu kaznionice na Igmanu. Zbog prometne gužve na sarajevskim cestama oni kasne, pa posjet traje kraće od planiranog. Režiju filma potpisuje Jure Pavlović, koji zajedno s Džejnom Avdić potpisuje i scenarij filma, za kameru je bio zadužen Almmir Fakić, za montažu Dragan Von Petrovic, a producenti su Luka Venturin i Jure Pavlović iz Sekvence. 

Tajni laboratorij Nikole Tesle prati Teslu kako radi na novom otkriću – humanoidnom robotu. Umire prije nego li ga uspije završiti te laboratorij pada u zaborav. Šest desetljeća kasnije, slučajnim događajem robot oživljava... Režiju, scenarij i animaciju potpisuje Bruno Razum, koscenarist je Tomislav Rukavina, a produkciju potpisuje  Zagreb film. Filmu je ovo peta festivalska nagrada. 

Dokumentarni film Ana trg govori o prodavačici religijskih suvenira koja 40 godina prodaje religijske kalendare i krunice ispred crkve. Scenarij i režiju potpisuje Jelena Novaković, kameru Wolfram Huke a montažu Hrvoslava Brkušić. Film je nastao u produkciji Restarta, a ovo mu je četvrta festivalska nagrada.

Na 63. izdanju Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma prikazano je više hrvatskih naslova, a dodijeljeno je ukupno 15 nagrada. Više detalja saznajte na ovoj poveznici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.