Preskoči na glavni sadržaj

Nagrade 9. DORF-a otišle domaćim ostvarenjima

Žiri je jednoglasno odlučio pobjednikom 9.DORF festivala proglasiti film Izgubljeno dugme, autora Renata Tonkovića, Roberta Bubala i Marija Vukadina. Posebno priznanje žirija dobili su filmovi Sudar u dvorcu Arsena Oremovića te film Vrijeme za improvizaciju Tine Lešničar. 

Žiri u sastavu Dušan Moravec, Lada Furlan Zaborac i Krešimir Blažević jednoglasno je odlučio proglasiti pobjednikom 9.DORF festivala film u austrijsko-hrvatsko-bosanskoj koprodukciji Izgubljeno dugme, autora Renata Tonkovića, Roberta Bubala i Marija Vukadina o legendarnom bubnjaru Bijelog dugmeta Goranu Ipi Ivandiću. "Film s najistaknutijom pričom u ovogodišnjoj regionalnoj konkurenciji, pričom koja prelazi granice dokumentarizma. Film je izbjegao zamku priče o velikom bandu i prikazao život pojedinca u svijetu glazbe i industrije. Tipična rock'n'roll tema ispričana je na dojmljiv način, uz elemente drame." Posebno priznanje žirija dobili su filmovi Sudar u dvorcu Arsena Oremovića glazbeni i društvenokritički dokumentarac govori o snimanju albuma Mateja Meštrovića i ansambla Sudar Percussion u dvorcu Sv. Križ Začretje u Hrvatskom zagorju "višeslojna priča koja osvaja svojom jednostavnošću i dubinom na prvo gledanje.", te film Vrijeme za improvizaciju Tine Lešničar "Uvjerljivo snimljen prikaz mladih glazbenika u svijetu suvremenog jazza".

Inače, Oremovićev film već ovoga tjedna bit će prikazan u službenom programu Music & Dance na Thessaloniki Documentary Film Festivalu u Grčkoj. Festival je otvoren 13., a traje do 22. ožujka. 

Posebno priznanje Festival DORF dodijelio je filmu Morphine – Putovanje snova autora Marka Shumana zbog "temeljitog prikaza karijere sastava Morphine i ritma kojim je iznesena tragična biografija ovog sjajnog banda".

Nagrada koju dodjeljuje KlasikTV u suradnji s DORFom u iznosu 10.000 kuna za razvoj scenarija glazbenog dokumentarca prema ocjeni žirija u sastavu Brankica Drašković, Dušan Moravec i Marcella Jelić pripala je redateljici Milici Stojanov i novinaru Dušanu Majkiću iz Srbije za projekt 10 izgubljenih pesamaOvogodišnju DORF nagradu za životno djelo Zdenku Franjiću uručio je Toni Šarić te naglasio da bez izdanja etikete Slušaj najglasnije Festivala DORF danas ne bi ni bilo.

Festival dokumentarnog rock filma – DORF održavao se od 12. do 15. ožujka u Vinkovcima, Vukovaru i Osijeku na više lokacija, a u sklopu festivala prikazalo se 30 filmova iz 12 zemalja. 

9. Festival dokumentarnog rock filma - DORF 2015 i program EDIT organizira Udruga ljubitelja filma Rare iz Vinkovaca. Festival podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija, a program EDIT  Zaklada Kultura nova.

Naslovne fotografije s dodjele nagrada preuzete su sa www.filmfestivaldorf.com/hr 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.