Preskoči na glavni sadržaj

DORF INTRO označio početak 9. Festivala dokumentarnog rock filma

Festival dokumentarnog rock filma – DORF održava se od 12. do 15. ožujka u Vinkovcima, Vukovaru i Osijeku. Na ovogodišnjem Festivalu posjetitelje očekuju projekcije 29 glazbenih dokumentaraca iz 12 zemalja raspoređenih u 3 programa – Regionalni, Međunarodni i Tajna povijest rocka, uz bogat popratni program. 

DORF tjedan u Vinkovcima počinje već danas, 9. ožujka, u Centru znanja Vinkovci otvaranjem izložbe plakata, projekcijama domaćih filmova Kult Mance Velimira Rodića koji prikazuje i muzičku i likovnu stranu umjetnika Manceta, te Lijepa umjetnost zrcaljenja, autora Tome Bačića i Corrine Enquist - film o svijetu mladih alternativnih umjetnika u bivšoj Jugoslaviji koji su pobijedili na natječaju za idejno rješenje Dana mladosti 1987. godine. Dan kasnije, 10. ožujka, projekcijom filma uz glazbenu pratnju Dječaka iz Vode (mladog autora koji će nakon projekcije održati i koncert u Centru znanja, a dan poslije i u Kinu Urania u Osijeku) bit će predstavljen makedonski projekt Re:Volt, koji su prije pet godina u Skopju pokrenuli Gjorgji Janevski i Flora Pitrolo.

U regionalnoj selekciji tijekom četiri dana trajanja Festivala bit će prikazano 14 filmova od kojih sedam iz Hrvatske: Lijepa umjetnost zrcaljenja u režiji Corinne Enquist i Tome Bačića, Pannonian Challenge - film o osječkom festivalu ekstremnih sportova autora Vedrane Pribačić i Kristijana Mrkocija, Sudar u dvorcu Arsena Oremovića, zatim dokumentarac Morane Komljenović Posljednjih 100 koji prati zatvaranje kultnog riječkog rock-kluba Palach, Sonic Doom: Film u režiji Matije Trupinovića - film o zagrebačkim bendovima Umor i Cojones, Veruda – Film o Bojanu hrvatskog dokumentarista Igora Bezinovića koji se bavi životom i kriminalnom karijerom mladog Puljanina Bojana koji je, kako se kaže u najavi filma, četiri i pol godine svog života proveo zatvorima u Turopolju, Sisku, Glini, Remetincu, Puli, Zagrebu i Rijeci, a dvadeset godina svog života proveo je u pulskom kvartu Veruda. Uz ove nabrojene, na 9. DORF-u prikazat će se i hrvatsko-bosansko-austrijska koprodukcija Izgubljeno dugme - biografski film o Goranu Ipi Ivandiću, legendarnom bubnjaru Bijelog dugmeta, autora Renata Tonkovića, Roberta Bubala i Marija Vukadina

U međunarodnom programu, od 10 filmova izdvaja se ekskluzivna europska premijera filma Morphine – Putovanje snova autora Marka Shumana iz SAD-a o istoimenom kultnom indie-rock bandu, zatim hrvatske premijere filmova Koji ja k.... radim na ovom bojištu francuskog autora Nica Peltiera o kultnom engleskom glazbeniku Mattu Elliotu (Third Eye Foundation, Flying Saucer Attack) i poljski film Totart autora Bartosza Paducha o kontroverznom poljskom art kolektivu. 

U programu izvan konkurencije Tajna povijest rocka ove godine bit će prikazano šest filmova, a izdvaja se specijalna projekcija filma Maske Brankice Drašković (Srbija) - o legendarnom novosadskom glazbeniku, piscu, performeru Slobodanu Tišmi. Radi se o svjetskoj premijeri filma koji je prije dvije godine pobijedio na natječaju KlasikTV i DORF za razvoj scenarija. 

Popratni program, između ostalog, odvija se i u Gradskoj knjižnici Vinkovci gdje će biti organizirane tri promocije knjiga (monografija The Clash, biografija Neil Young: San jednog hipija te edicija knjiga i stripova Bratstvo duša). U okviru edukativnog programa EDIT i ove godine u Vinkovcima će biti organizirano predstavljanje filmskih kolektiva iz Hrvatske, projekcija filma Ljubav ili smrt Daniela Kušana te predstavljanje nagrađenih radova s prošlogodišnje nacionalne smotre dječjeg videostvaralaštva u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom. Osim toga, u okviru projekta EDIT-Comics, uz potporu Zaklade Kultura nova, organizirane su i besplatne radionice za učenike OŠ Josipa Kozarca. 

Ulaznice za programe u Vinkovcima po cijeni od 10 kuna mogu se nabaviti 30 minuta prije početka na ulazu. U Osijeku, u Kinu Urania, cijena ulaznica je 15 kuna, a u Vukovaru je ulaz na sve projekcije besplatan. 

9. Festival dokumentarnog rock filma - DORF 2015 i program EDIT organizira Udruga ljubitelja filma Rare iz Vinkovaca. Festival podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija, a program EDIT  Zaklada Kultura nova.

Detaljan raspored projekcija dostupan je na ovoj poveznici, a svi detalji vezani uz glavne i popratne programe ovdje

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.