Preskoči na glavni sadržaj

Na Tallinn Black Nights Film Festivalu čak 10 hrvatskih filmova 

U međunarodnom natjecateljskom programu Tallinn Black Nights Film Festivala u Estoniji našle su se dvije manjinske koprodukcije Inferno i Itsi Bitsi dok su u ostalim kategorijama odabrani Spomenik Michaelu Jacksonu, Ničije dijete, Sudilište, Cure – život druge, Broj 55, Kosac, Takva su pravila i Vis-à-Vis.

Tallinn Black Nights Film Festival najvažniji je filmski festival na Baltiku, a njegovo 18. izdanje održava se od 14. do 30. studenog. Za statuu vuka i novčanu nagradu od  10.000 eura u Međunarodnom natjecateljskom programu među 18 filmova bore se i dvije hrvatske manjinske koprodukcije, Inferno i Itsi Bitsi.

Slovensko-hrvatska koprodukcija Inferno u režiji Vinka Möderndorfera govori o nezaposlenom ocu koji se svakodnevno bori za preživljavanje svoje obitelji u nesmiljenom kapitalističkom svijetu. Scenarij i režiju potpisuje Vinko Möderndorfer, kameru Mirko Pivčević, a montažu Andrija Zafranović. Film je producirala Forum Ljubljana, u koprodukciji sa Kinoramom (HR), Sektor filmom (MK) i Deliriumom (SR). Film su pomogli Slovenski filmski centar i Hrvatski audiovizualni centar.

Film Itsi Bitsi je dansko-hrvatska koprodukcija redatelja i scenarista Ole Christiana Madsena. To je biografska priča o Eiku Skaløeu, poznatom danskom aktivistu, pjesniku i glazbeniku, smještena u 1960-te godine. Producent filma većinom snimanog u Hrvatskoj je Lars Bredo Rahbek, a hrvatski koproducent Igor A. Nola.

U sklopu programa Off the Wall - u kojem se prikazuju filmovi mladih redatelja iz Istočne Europe - prikazat će se još dvije manjinske koprodukcije, a to su filmovi Spomenik Michaelu Jacksonu i Ničije dijete. Prvi je režirao Darko Lungulov, dok je Ničije dijete redateljski prvijenac scenarista i redatelja Vuka Ršumovića za koje je već osvojio nagrade u Veneciji i na nedavno održanom ZFF-u.

U programu nazvanom '18 odabranih naslova' prikazat će se manjinska koprodukcija Sudilište u režiji bugarskog redatelja Stephana Komandareva. Jedan od koproducenata je zagrebački Propeler Film. Filmove za ovaj program odabrao je festivalski tim, a fokusiran je na nove naslove redatelja koji su već dva puta prikazali svoje filmove na Tallinn Black Nights Film Festivalu.

Panorama – izbor najboljih filmova s festivalske scene, uprizorit će Cure – život druge u režiji Andree Štake, Broj 55 u režiji Kristijana Milića, Kosca u režiji Zvonimira Jurića i nagrađivani film Takva su pravila Ognjena Sviličića, za koji je Emir Hadžihafizbegović nedavno na festivalu u Cottbusu u Njemačkoj osvojio nagradu za najbolje glumačko ostvarenje.

U programu Forum u kojem se prikazuju filmovi koji potiču na raspravu svojom formom, sadržajem ili stilom prikazat će se Vis-à-Vis u režiji Nevija Marasovića, koji uz Janka Popovića Volarića i Rakana Rushaidata potpisuje i scenarij.

Podsjetimo kako je prije dvije godine, na 16. izdanju ovog festivala, u Međunarodnom natjecateljskom programu EurAsia, film Halimin put u režiji Arsena Antona Ostojića dobio posebno priznanje žirija. 

Svi detalji vezani uz festival dostupni su na ovoj poveznici.

Naslovne fotografije: scena iz filma Inferno; scena iz filma Itsi Bitsi

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.