Preskoči na glavni sadržaj

MIDPOINT TV Launch: Nagrada HBO Europe za domaći TV serijal Maličke

Nakon šest mjeseci intenzivnog online programa usavršavanja MIDPOINT TV Launch i finalnog pitchinga koji je održan u četvrtak, 26. studenog, projekt TV serijala Maličke redateljice Dore Šustić i producentice Maje Pek-Brünjes (Antitalent) proglašen je najboljim i dodijeljena mu je Nagrada HBO Europe u iznosu od 5 000 američkih dolara namijenjih za daljnji razvoj projekta. 

"TV serija Maličke (Afterparty) nalazi se u fazi razvoja projekta. S Midpoint TV launch radionice izašli smo s biblijom projekta, scenarijem pilot epizode i sažecima preostalih epizoda. Zahvalne smo Midpointu na pruženoj prilici i divnom iskustvu a posebno ostalim timovima iz naše grupe i njenom voditelju, Gaboru Krigleru, na svim komentarima koji su pomogli da "popeglamo" nedostatke u priči i likovima. Hvala i HAVC-u što je podržao naše sudjelovanje na radionici. HBO Europe nagrada za najbolju TV seriju zasigurno će nam pomoći da malo brže dođemo do pravih partnera koji će se uključiti u daljnji razvoj i produkciju.", izjavila je tim povodom producentica Maja Pek-Brünjes

Televizijski serijal Maličke prati seksualno i političko buđenje četiriju najboljih prijateljica tijekom jačanja konzervativne struje.

U suvremenom Zagrebu, najbolje prijateljice u kasnim dvadesetima - Lucija, Iva, Ruža i Maja - navigiraju kroz besperspektivne poslove, razuzdane zabave, burne veze i nekonvencionalne odnose dok usporedno s njihovim turbulentnim životima jača hrvatski neokonzervativni pokret. Glavna junakinja Lucija radi kao čistačica za istaknutu zagovornicu zabrane pobačaja, no kad Iva zatrudni i odluči pobaciti, prijateljice preispituju svoje vrijednosti i mijenjaju stavove. Uskoro ono intimno i osobno postaje političko  i ideološko pitanje, i Lucija i njezine prijateljice moraju revidirati svoja uvjerenja, prijateljstvo i način života kako bi se izborile protiv srama, šovinizma i nasilja. Potraga za vlastitim glasom vodi ih do otkrića vrijednosti i značenja istinskog prijateljstva.

Nagradu im je u ime HBO Europea dodijelio Steve Matthews: "Kao i uvijek, ovo je bila vrlo teška odluka: timovi nekih od projekata pokazali su iznimno visoku razinu poznavanja zanata što je rezultat dobre međusobne suradnje koja ih je potaknula da istraže nove granice. No, jedan se projekt istaknuo ne samo postizanjem visokog zanatskog standarda, nego i time što je pokazao dodatnu iskru osobne strasti i hrabrosti da istraži teške i kontroverzne suvremene teme s velikom iskrenošću. Posao scenarista je istražiti problem, a ne o njemu propovijedati. Upravo je zato pobjednik ovogodišnje HBO Europe nagrade projekt Afterparty.". 

Za ovogodišnje izdanje programa usavršavanja MIDPOINT TV Launch odabrano je ukupno 20 sudionika, odnosno 9 projekata. Svi su prošli tri online ciklusa zahtjevnih radionica i treninga koji se sastojao od grupnih sesija, individualnih konzultacija, predavanja i intenzivnog rada na scenariju kao i produkcijskim, financijskim i pitching strategijama predstavljanja. Voditelji timova bili su mađarski producent Gábor Krigler (Joyrider), ujedno voditelj programa usavršavanja, engleski pisac/scenarist i voditelj razvoja TV projekata Ben Morris (Mr. Selfridge, Bancroft) te francuski TV scenarist i producent Cyril Tysz (SKAM France). Uz navedene voditelje, u ulozi mentora sudjelovali su Marike Muselaers, Michaela Sabo, Ben Harris, Christopher Mack, Steve Matthews, Maggie Murphy, Rumle Hammerich, Fabian Haslob, Nebojša Taraba i mnogi drugi. 

Poziv za prijavu na MIDPOINT TV Launch 2021. bit će otvoren za nekoliko dana, a rok za prijave je 31. siječnja iduće godine. 

Sve ostale detalje potražite na službenim stranicama MIDPOINT Institutea

Naslovna fotografija: scena iz TV serijala Maličke
(*autorica fotografije je Asiana Jurca Avci)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.