Preskoči na glavni sadržaj

Međunarodna premijera filma Istražitelj na FIPADOC-u

Dokumentarni film Istražitelj češkog redatelja Viktora Portela, koji nastaje u koprodukciji s hrvatskim Restartom (koproducent je Oliver Sertić) imat će međunarodnu premijeru na 5. izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma FIPADOC koji se odvija od 20. do 28. siječnja u Biarritzu na obali Francuske. Film će biti prikazan u konkurenciji European Stories. 

Film Istražitelj, koji je redateljski prvijenac Viktora Portela, prati bivšeg istražitelja Haaškog suda, Vladimíra Dzuru prilikom njegova povratka na Balkan gdje obilazi mjesta na kojima su počinjeni ratni zločini prije gotovo 30 godina. U filmu se isprepliću Vladimírova sjećanja na njegova dva najvažnija slučaja, i osobna svjedočanstva preživjelih, pokušavajući shvatiti u kojem su obliku ratne traume i dalje prisutne u sadašnjosti i kakvu je ulogu međunarodno pravosuđe odigralo u tom procesu. 

"Htjeli smo shvatiti važnost i značenje pravde donesene izvana i zanimalo nas je kako kritički pristupiti međunarodnoj pravdi, a da je u isto vrijeme zagovaramo”, kaže redatelj Viktor Portel.

"Iako je film fokusiran na užase prošlih sukoba na Balkanu, naglasak nije na povijesti, već na samom sjećanju i traumi, te utjecaju koji oni imaju na današnje živote ljudi," rekla je producentica Hana Blaha Šilarová, te dodala da "film pokazuje zašto je važno govoriti o prošlosti, slušati žrtve i uvijek iznova preispitivati ​​što je učinjeno, a što nije."

Film je inspiriran bestselerom Vladimír Dzure "The Investigator – Demons of the Balkan War" (Grada, 2017., i Potomac Books, 2019.).

Premijerna projekcija Istražitelja na programu je u utorak, 24. siječnja, u kinu Cinéma le Royal u Biarritzu. Projekciju će pratiti razgovor s autorom.

Druga festivalska projekcija održat će se u četvrtak, 26. siječnja, u dvorani Gare du Midi - Salle Gamaritz u Biarritzu. Uz to, film će također biti prikazan u sklopu obrazovnog programa za mlade FIPADOC CAMPUS - DOC STREAM, u ponedjeljak, 24. siječnja, u Cinéma Le Royal u Biarritzu.

Podsjetimo, Istražitelj je svjetsku premijeru imao na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Ji.hlava u listopadu prošle godine.

Producentica filma je Hana Blaha Šilarová za Frame Films iz Češke. Hrvatski koproducent filma je Oliver Sertić (Restart), s pridruženom producenticom Vanjom Jambrović. Ostali koproducenti su Češka televizija, Hrvatska radiotelevizija i Al Jazeera Balkans. Prodajni agent filma za teritorij cijelog svijeta je Filmdelights.

Film je financijski podržan sredstvima Češkog filmskog fonda, Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Zagreba i Vukovarsko-srijemske županije.  

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.