Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski naslovi na Ji.hlavi: svjetska premijera Dezertera Damira Markovine u konkurenciji festivala 

U sklopu natjecateljskog programa Opus Bonum svjetsku premijeru imat će dokumentarni film Dezerteri autora Damira Markovine. U istoj će sekciji također svjetsku premijeru imati manjinska koprodukcija Istražitelj češkog redatelja Viktora Portela (koproducent je Oliver Sertić, Restart), a još se dva hrvatska filma prikazuju se u programu Constellations. Osim toga, projekt Grješnici Aleša Suka sudjeluje na koprodukcijskom forumu New Visions. Međunarodni festival dokumentarnog filma Ji.hlava odvija se od 25. do 30. listopada. 

"Cijela autorska ekipa filma jako je sretna da će Dezerteri imati svoju svjetsku premijeru upravo na Jihlavi, i smatram taj poziv nečim iznimno velikim i važnim za sebe kao filmskog autora, tim više što se radi o mom diplomskom filmu na katedri filmske režije dokumentarnog filma ADU Zagreb. Sudjelovati u glavnom programu jednog Doc Alliance festivala je uistinu fantastičan uspjeh za svakog autora dokumentarnog filma. Nadam se da je ovo početak lijepog i dugog festivalskog puta Dezertera, čemu se iznimno veselim," rekao je redatelj Damir Markovina.

Dezerteri su hibridni dokumentarni esej o generaciji đaka Gimnazije “Aleksa Šantić” u Mostaru, raspršenih po svijetu ratovima devedesetih godina prošlog stoljeća, konstantno suočenih sa životnim odabirom odlaska, povratka i/ ili novog početka. Film je to o izgubljenoj generaciji, njihovim međusobnim odnosima, teškim izborima i odgovoru na najteže pitanje rata: ostati ili otići?

Film je producirao sam redatelj Damir Markovina. Direktor fotografije je Krešimir Štulina, montažerka je Dora Slakoper, autor animacija je Marko Tadić, skladateljica Manja Ristić, a oblikovatelj zvuka Miroslav Piškulić

Dezerteri će svjetsku premijeru imati u programu Opus Bonum, u kojem će se natjecati za nagradu za najbolji dokumentarni film festivala, kao i za nagradu za najbolji naslov iz središnje i istočne Europe koji time osvaja 3000 eura. 

U sklopu istog programa prikazuje se i hrvatska manjinska koprodukcija Istražitelj češkog redatelja Viktora Portela.

Priča je to o jedinom češkom istražitelju Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu, Vladimíra Dzura, koji je prikupljao dokaze protiv ratnih zločinaca i počinitelja etničkog čišćenja. Njegova dva najveća slučaja bili su masakr na Ovčari, povezan s tadašnjim gradonačelnikom Vukovara Slavkom Dokmanovićem i etničko čišćenje u sjeverozapadnoj Bosni za koje se odgovornim smatrao Željko Ražnatović-Arkan. Zajedno s Dzurom gledatelj kreće u metaforični, ali i vrlo realistični obilazak mjesta njegovih istraga u bivšoj Jugoslaviji i susret s preživjelim svjedocima etnički motiviranih zločina. 

Film je inspiriran knjigom glavnog protagonista Vladimira Dzura "The Investigator – Demons of the Balkan War", objavljenoj 2017. godine u Češkoj kao 'Vyšetřovatel – Démoni balkánské války a světská spravedlnost', a u pripremi je i hrvatsko izdanje knjige.

Hrvatski koproducent filma je Oliver Sertić (Restart), s izvršnom producenticom Suzanom Erbežnik te pridruženom producenticom Vanjom Jambrović

Restartova produkcija na Ji.hlavi predstavlja se i u sklopu nenatjecateljskog programa Constellations koji je posvećen dokumentarnim naslovima koji su se u protekloj godini isticali na svjetskim festivalima. Riječ je o filmu Muzej revolucije Srđana Keče koji je u rujnu krenuo u hrvatsku i njemačku kinodistribuciju. 

Muzej revolucije imao je svjetsku premijeru na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu - IDFA, gdje je uvršten među dvanaest filmova nominiranih za nagradu Najbolji debitantski dugometražni dokumentarac (Best First Feature). Nakon toga, film "putuje" po festivalima diljem svijeta (Italija, Austrija, Makedonija, Kanada, Meksiko) te osvaja Srce Sarajeva na Sarajevo Film Festivalu za najbolji dokumentarni film. 

U programu Constellations prikazuje se i film Auti kojima smo odjurili u kapitalizam autora Borisa Missirkova i Georgija Bogdanova. Hrvatska koproducentica filma je Dana Budisavljević (Hulahop). Film je svjetsku premijeru imao prošle godine u natjecateljskom programu Dok Leipziga, a prikazan je, između ostalog, i na prestižnom Filmskom festivalu u Tallinnu 'Black Nights'. 

U industrijskom djelu festivala, na koprodukcijskom forumu Ji.hlava New Visions predstavit će se i hrvatski projekt dokumentarnog filma Grješnici Aleša Suka, koji se razvija pod okriljem Udruge UKUS. 

"Svaki otok je svijet za sebe. Susak je geografska anomalija i kulturnoantropološki fenomen. Otok je oduvijek bio izložen divljem moru, osvajanju, pljački i gaženju temeljnih prava, slobode i ljudskog dostojanstva. Nakon završetka Drugog svjetskog rata upravu nad otokom preuzima milicija, a s njom dolazi i plima političkog pritiska i ateizma. Film je svjedočanstvo o otoku čija je sudbina bila podložna iskušenjima. Čak i danas prijatelji Sansigoti tiho hodaju u papučama i boje se mraka," stoji u opisu projekta. 

Popis svih projekata koji sudjeluju na Forumu možete pronaći ovdje. 

26. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Ji.hlava, najvećeg događanja ove vrste u srednjoj i istočnoj Europi, održat će se od 25. do 830. listopada u češkom gradu Jihlava. Na festivalu će se prikazati preko 300 naslova u natjecateljskim i nenatjecateljskim programima, od kojih 95 imaju svjetske premijere, 33 međunarodne, a šest europske. Festival je dio DOC Alliancea - partnerstva među sedam europskih festivala dokumentarnih filmova, s ciljem jačanja nezavisne i kreativne dokumentaristike u Europi. Više o festivalu možete pronaći na službenoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.