Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na 65. DOK Leipzigu

Mnoštvo hrvatskih naslova predstavit će se u raznim sekcijama ovogodišnjeg, 65. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig koje se održava od 17. do 23. listopada. 

Kratkometražni animirani film Pozdrav suncu autora Darka Masneca na DOK Leipzigu natječe se za nagradu koju će najboljem kratkometražnom animiranom ili dokumentarnom filmu dodijeliti žiri sastavljen od članova iz festivalske publike (Competition for the Audience Award Short Documentary). U tom će se natjecateljskom programu prikazati 10 naslova iz cijeloga svijeta, a zajedničko im je što, ističu s festivala, izazivaju emocije i iskazuju subjektivan pogled na svijet koji je mahom duhovit, iznenađujuć i topao. 

Pozdrav suncu svjetsku premijeru imao je na ovogodišnjem Animafestu, a prikazan je, između ostalog, i na švicarskom Fantocheu. Film je producirao Stjepan Milas (Studio u šumi). 

U programu Panorama namijenjenom kratkometražnim naslovima prikazuju se dva hrvatska filma. Jedan od njih je novi animirani uradak nagrađivanog dvojca Ivane Bošnjak Volda i Thomasa Johnsona Volda - Sjeti se kako sam jahala bijelog konja. Riječ je o filmu koji se publici prvi put predstavio na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Ottawi, a producirao ga je Igor Grubić (Kreativni sindikat). 

Drugi naslov koji se prikazuje u sklopu Panorame je dokumentarni film Babajanja autora Ante Zlatka Stolice. Film, koji su producirali Tibor Keser i Vanja Jambrović (Restart) u kolovozu je osvojio nagradu za najbolji kratkometražni film Makedoxa, a na Sarajevo Film Festivalu ovjenčao se s posebnim priznanjem žirija. 

Najmlađa publika DOK Leipziga imat će prilike pogledati i slovensko-hrvatsko koprodukciju, Mišja kuća autora Timona Ledera (hrvatski koproducent je Jure Bušić, Jaka produkcija), u sekciji Kids DOK. Film u kojem se veliki miš suočava se s dilemom - spasiti sebe ili pomoći prijatelju u nevolji, prikazan je na ovogodišnjem Animafestu te na Zlin Film Festivalu, Motovunu i Supertoonu. 

Još se dva filma nastala pod okriljem hrvatskim producentskih kuća prikazuju u sklopu programa posvećenom slovenskoj animaciji. Riječ je o manjinskoj koprodukciji Noćna ptice Špele Čadež (hrvatska koproducentica je Vanja Andrijević, Bonobostudio) te o filmu Ja već znam što čujem Darka Masneca, nastao u produkciji Akademije likovnih umjetnosti te u koprodukciji Zagreb filma. Slovenska animatorica Špela Čadež održat će i masterclass u sklopu industrijskog dijela festivala. 

Uz to, 22. listopada u Poljskom institutu u Leipzigu, održat će se poseban program "5x5 - kratkometražni filmovi s Istoka" (5x5 Shorts from the East), u sklopu kojeg će se predstaviti 25 naslova iz Hrvatske, Češke, Estonije, Poljske i Slovačke. Hrvatski filmovi koji su dio programu su: Mačka je uvijek ženska Martine Meštrović i Tanje Vujasinović (producent je Igor Grubić, Kreativni sindikat), Arka Natka Stipaničeva (producent je Igor Grubić, Kreativni sindikat), Kako je Tanja ostala sama Mije Sidorov (producentica je Anita Bastašić, Restart), Udahnut život Ivane Bošnjak Volda i Thomasa Johnsona Volda (producentica je Vanja Andrijević, Bonobostudio) te Mjesto odakle vam pišem pisma Nikoline Bogdanović (producentica je Anita Bastašić, Restart). 

U industrijskom dijelu festivala, na koprodukcijskom sajmu (DOK Co-pro Market) predstavit će se dva dokumentarna filma s hrvatskim koproducentima: Blum Jasmile Žbanić (hrvatski koproducent je Smiljan Tolj, Produkcija Živa) te Sunset Miloša Jačimovića (hrvatski koproducenti su Lana Matić i Boris T. Matić, Propeler film).

DOK Leipzig ove godine slavi 65. izdanje. Od 17. do 23. listopada, prikazat će se 255 filmova  i XR projekata iz 55 zemalja. Pobjednički naslovi u konkurenciji dugometražnih dokumentarnih i animiranih filmova automatski su kvalificirani za nominaciju za nagradu Oscar. Više o festivalu pronađite na službenoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.