Preskoči na glavni sadržaj

Maraton kratkometražnih filmova zagrijao zagrebački Advent

Jučerašnje projekcije na Europskom trgu u Zagrebu najavile su četvrti Maraton kratkometražnih filmova koji se od 18. do 21. prosinca održava u 15 hrvatskih gradova.

Posjetitelji zagrebačkog Adventa jučer su uživali u besplatnim projekcijama 'kratkiša'. Na Europskom trgu od popodnevnih sati prikazana su četiri bloka filmova. Za najmlađe su izabrani nagrađivani animirani filmovi, a program se nastavio filmovima za odraslu publiku. 'Zagrijavanje' je zaključeno glazbenim spotovima bendova Detour, Pips Chips & Videoclips, Hladno Pivo i For koje su snimili poznati hrvatski redatelji.

Jučerašnji događaj bio je službeni uvod u četvrti Maraton kratkometražnih filmova koji Hrvatski audiovizualni centar povodom blagdana poklanja publici u 15 gradova i 20 kina diljem Hrvatske. Maraton se održava od 18. do 21. prosinca, a ukupno će biti prikazano više od 20 'kratkiša' podijeljenih u četiri programa: 'Hrvatski maratonci I i II' donose recentno nagrađivane domaće kratkometražne filmove, 'Europski mali maratonci' donose europske animirane naslove namijenjene najmlađim gledateljima, dok su 'Splitski maratonci' rezervirani za splitsku publiku. 

Slični programi na otvorenom održat će se u još četiri grada, Rijeci (Adventski program, Trg Matije Vlačića Flaciusa) 21. prosincaSamoboru (Adventski program, Caffe bar 2CV PUB Fontana, Šmidhenova 25) 21. prosincaDaruvaru (Božićni sajam, Trg kralja Tomislava) 23. prosinca i Osijeku (Adventski program, kino Urania) 19. i 20. prosinca.

Gradovi i kina koja sudjeluju u četvrtom Maratonu kratkometražnih filmova su Velika Gorica (Pučko otvoreno učilište Velika Gorica), Split (Kinoteka Zlatna vrata, Kino Karaman), Kutina (Pučko otvoreno učilište Kutina), Sisak (Dom kulture Kristalna kocka vedrine), Zagreb (Kino Europa, Kino Metropolis MSU, SC Zagreb - MM centar, Dokukino KIC), Čakovec (Centar za kulturu Čakovec), Pakrac (Kulturno prosvjetno društvo 'Sloga'), Zabok (Pučko otvoreno učilište Zabok), Sveti Ivan Zelina (Pučko otvoreno učilište Sv. Ivan Zelina), Koprivnica (Pučko otvoreno učilište Koprivnica) i Prelog (Dom kulture Grada Preloga).

Raspored projekcija i ostalih događanja u 20 kina, te više detalja o filmovima, možete pronaći na njihovim službenim ili Facebook stranicama.

Inicijativu Najkraći dan pokrenuo je 2012. godine Francuski nacionalni centar za film u suradnji s Agencijom za kratki film s idejom cjelodnevne promocije bogatog repertoara kratkometražne forme u cijeloj zemlji. Nakon velikog uspjeha u Francuskoj, inicijativa je postala međunarodna i sada uključuje 14 europskih zemalja. Četvrti Maraton kratkometražnog filma organizira Hrvatski audiovizualni centar u suradnji sa zagrebačkim Francuskim institutom i Kino mrežom.

Naslovne fotografije: posjetitelji Adventa na Europskom trgu
(*Autorica svih fotografija je Nina Đurđević, a one u visokoj rezoluciji dostupne su na ovoj poveznici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.