Preskoči na glavni sadržaj

Zagrijavanje za 4. Maraton kratkometražnih filmova počinje na zagrebačkom Adventu

I ove godine Hrvatski audiovizualni centar povodom nadolazećih blagdana poklanja Maraton kratkometražnih filmova koji se besplatno prikazuju u kinodvoranama diljem Hrvatske. Manifestaciju će najaviti projekcije na Europskom trgu u Zagrebu, 15. prosinca od 17.30 sati.

Projekcije na Europskom trgu u Zagrebu poslužit će kao uvod u ovogodišnji četvrti Maraton kratkometražnih filmova, a zagrebačka publika gledat će filmove raspoređene u četiri tematska bloka. Program počinje blokom dječjih filmova, slijede dva bloka hrvatskih filmova za odrasle, a za kraj će biti prikazan blok glazbenih spotova koje su režirali poznati filmski redatelji.

U dječjem bloku bit će prikazani animirani filmovi Slatki snovi Dinka Kumanovića, Ježeva škola Ivane Guljašević i Igramo se priče: Cvrčak i mrav Marine Andree Škop, koji je na Jahorina Film Festivalu nagrađen za najbolji regionalni animirani film, a na festivalu Zero Plus u Rusiji proglašen najboljim kratkim animiranim filmom. Blok zaključuje animirani film nastao u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji Koya – Cvijet slovenskog redatelja Kolje Sakside.

Prvi blok hrvatskih filmova za odrasle ispunio je dobitnik zlatnih kolica za najbolji kratkometražni film programa Kockice na Zagreb Film Festivalu 2010. godine, Onda vidim Tanju Juraja Lerotića. U drugi su uvršteni Ne vjeruj nikome Luke Čurčića, višestruko nagrađeni animirani film  Život s Hermanom H. Rottom Chintis Lundgren te Zvjerka Daine O. Pusić, koja je na raznim domaćim i stranim festivalima nagrađena s desetak nagrada u raznim kategorijama, između ostalog za režiju, glumu i masku.

U bloku glazbenih spotova moći će se pogledati uratci poznatih filmskih redatelja: Radislava Jovanova Gonze (za Pips, Chips & Videoclips), Ljube Zdjelarevića (za Bang Bang), Sonje Tarokić (za Hladno pivo), Andrije Mardešića i Davida Kapca (za For), Luke Vucića (za bend Gonzo) i Branka Pašića (za Detour).

Zagrebačko zagrijavanje održat će se 15. prosinca na Europskom trgu s početkom u 17.30. Popis filmova i raspored projekcija možete pogledati na plakatu s desne strane teksta ili u nastavku: 

Maraton počinje 18. i traje do 21. prosinca, odvija se u 20 kina u 15 gradova i njime se na najkraći dan u godini slavi kratka filmska forma. Ukupno će na četvrtom Maratonu kratkometražnih filmova biti prikazano više od 20 naslova podijeljenih u četiri programa: 'Hrvatski maratonci I i II' donose recentno nagrađivane domaće 'kratkiše', 'Europski mali maratonci' donose europske animirane naslove namijenjene najmlađim gledateljima, dok su 'Splitski maratonci' rezervirani za splitsku publiku.

Gradovi i kina koja sudjeluju u četvrtom Maratonu kratkometražnih filmova su Rijeka (Adventski program, Trg Matije Vlačića Flaciusa), Velika Gorica (Pučko otvoreno učilište Velika Gorica), Split (Kinoteka Zlatna vrata, Kino Karaman), Kutina (Pučko otvoreno učilište Kutina), Sisak (Dom kulture Kristalna kocka vedrine), Zagreb (Kino Europa, Kino Metropolis MSU, SC Zagreb - MM centar, Dokukino KIC), Samobor (Adventski program, Caffe bar 2CV PUB Fontana, Šmidhenova 25), Čakovec (Centar za kulturu Čakovec), Osijek (Adventski program, kino Urania), Pakrac (Kulturno prosvjetno društvo 'Sloga'), Zabok (Pučko otvoreno učilište Zabok), Sveti Ivan Zelina (Pučko otvoreno učilište Sv. Ivan Zelina), Koprivnica (Pučko otvoreno učilište Koprivnica), Daruvar (Božićni sajam, Trg kralja Tomislava) i Prelog (Dom kulture Grada Preloga).

Inicijativu Najkraći dan pokrenuo je 2012. godine Francuski nacionalni centar za film u suradnji s Agencijom za kratki film s idejom cjelodnevne promocije bogatog repertoara kratkometražne forme u cijeloj zemlji. Nakon velikog uspjeha u Francuskoj, inicijativa je postala međunarodna i sada uključuje 14 europskih zemalja. Četvrti Maraton kratkometražnog filma organizira Hrvatski audiovizualni centar u suradnji sa zagrebačkim Francuskim institutom i Kino mrežom.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.