Preskoči na glavni sadržaj

Četvrti Maraton kratkometražnih filmova i na otvorenom

U Daruvaru, Osijeku, Rijeci i Samoboru četvrti Maraton kratkometražnog filma održat će se na otvorenom, u sklopu adventskih događanja.

Četiri hrvatska grada koja sudjeluju u Maratonu kratkometražnih filmova projekcije će održati na otvorenom, a time će dodatno obogatiti božićni ugođaj u svojim sredinama.

Riječki Maraton održat će se u starom gradu na Trgu Matije Vlačića Flaciusa, pored čajane Samovar u 18.00 sati, 21. prosinca.

Domaćin Maratona kratkometražnih filmova u Osijeku je program Film in Residence, koji se odvija u klubu Peppermint. Osječka publika kratkometražne filmove gledat će 19. i 20. prosinca

Samoborci će u kratkim filmovima moći uživati 21. prosinca u ugostiteljskom objeku 2CV PUB Fontana, na adresi Šmidhenova 25. 

U Daruvaru će se projekcije održati na božićnom sajmu Božićna čarolija na Trgu kralja Tomislava, 23. prosinca u 17.15 sati

I u ovim će se gradovima prikazati više od 20 naslova u tri programa. 'Hrvatski maratonci I i II' donose recentno nagrađivane domaće 'kratkiše', a 'Europski mali maratonci' donose europske animirane naslove namijenjene najmlađim gledateljima.

U programu 'Hrvatski maratonci I i II' nalazi se 11 domaćih filmova svih rodova. Tu su igrani filmovi Zvir Miroslava Sikavice između ostalog nagrađen i posebnim priznanjem u 48. izdanju programa '15 dana autora' ('Quinzaine des réalisateurs'), koji se odvija paralelno s Filmskim festivalom u Cannesu, Cvijeće Judite Gamulin, film nominiran za studentskog Oscara, Po čovika Kristine Kumrić koji je nagrađen na 61. izdanju Filmskog festivala u Valladolidu, Mliječni zub Saše Bana, film koji je na 14. ZFF-u proglašen najboljim u programu Kockice te Med i mliko Marka Jukića koji je na ZFF-u u istom programu osvojio posebno priznanje žirija. Animirane filmove predstavljaju također višestruko nagrađivani naslovi Planemo Veljka Popovića, Petrova šuma Martine Meštrović i Stakleni Čovjek Daniela Šuljića te eksperimentalna ostvarenja Dota Petre Zlonoge i Pokretni elementi Marka Tadića, a tu je i dokumentarni kratkiš Nešto o životu Nebojše Slijepčevića.

'Europski mali maratonci' donose nagrađivane animirane kratkometražne filmove za djecu, a među njima je i jedan hrvatski naslov, Voće Ivana Mirka Senjanovića. Osim toga, najmlađi će gledatelji vidjeti animirane filmove iz Slovenije (Koyaa – Cvijet), Francuske (Kavez), Španjolske (Služba za korisnike), Norveške (Gljiva čudovište), Italije (Merlot), Nizozemske (Jack), Litve (Gumb) i Švedske (Što ako).

Inicijativu Najkraći dan pokrenuo je 2012. godine Francuski nacionalni centar za film u suradnji s Agencijom za kratki film s idejom cjelodnevne promocije bogatog repertoara kratkometražne forme u cijeloj zemlji. Nakon velikog uspjeha u Francuskoj, inicijativa je postala međunarodna i sada uključuje 14 europskih zemalja. Četvrti Maraton kratkometražnog filma organizira Hrvatski audiovizualni centar u suradnji sa zagrebačkim Francuskim institutom i Kino mrežom.

Raspored projekcija i ostalih događanja, te više detalja o filmovima, možete pronaći na službenim ili Facebook stranicama navedenih manifestacija/lokacija.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.