Preskoči na glavni sadržaj

Manjinska hrvatska koprodukcija Kuća drugih gruzijski kandidat za Oscara

Dugometražni igrani film Kuća drugih (House of Others), nastao kao koprodukcija Gruzije, Rusije, Španjolske i Hrvatske, izabran je za službenog gruzijskog kandidata za 89. nagradu Oscar Američke filmske akademije u kategoriji za najbolji strani film u 2016. godini.

Režiju potpisuje Rusudan Glurjidze koja je uz Davida Chubinishvilija zaslužna i za scenarij. Ovo joj je debitantsko dugometražno filmsko ostvarenje za koje je prije mjesec dana u programu East of the West 51. Karlovih Vara osvojila glavnu nagradu za najbolji film. Producent filma je Zurab Magashvili, montažeri su Gigi Palavandishvili i Levan Kukhashvilia, a glavne uloge u filmu nose Olga Dikhovichnaia, Zurab Magalashvili i Salome Demuria, dok produkciju potpisuje Cinetech Film Production. 

Hrvatski koproducent je Dario Domitrović iz Embrio Productiona koji je uz to zajedno s Dušanom Maksimovskim bio zadužen i za oblikovanje zvuka. Uz njih okosnicu hrvatske ekipe koja je radila na filmu čine Dominik Krnjak, Hrvoje Šimić, Ivan Komlinović, Boris Vagner i Mario Bišćan. Zanimljivo je naglasiti kako je cijeli film zvučno rekreiran u postprodukciji na čemu je radila upravo hrvatska ekipa. 

'Dosljedno Gorkinoj jednostavnosti izgrađena je i glazba Dušana Maksimovskog. Jedanaest klavirskih minijatura gledatelje vodi kroz unutarnji svijet likova i dodatno pojačava njihove dojmove. Zvukovi svih ptica i životinja u filmu su obrisani, a izgrađeni su samo na mjestima gdje je njihovo pojavljivanje na slici i u zvuku jasan simbolički podtekst. Dizajn zvuka je minimalan, organski i prozračan, ostavljajući puno prostora za igru s detaljno razrađenim folyem kao prevladavajućim zvučnim elementima. Tako postavljen koncept zvuka pojačava dramaturgiju pustoši i meditativnog protoka vremena' izjavili su Dario Domitrović i Dušan Maksimovski iz Embrio Productiona. 

Inspiriran osobnim iskustvom redateljice Rusudan Glurjidze, Kuća drugih (House of Others) je debitantska kvazi-autobiografska drama koja govori o napuštanju i psihološkim ožiljcima rata. Priča ispunjena tugom je ispričana u intimnoj minijaturi o krivnji pobjednika i okupacije osvojene zemlje, postavljena u autentično vrijeme i mjesto. 

89. dodjela nagrade Oscar održat će se u Los Angelesu 26. veljače 2017. godine. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.