Preskoči na glavni sadržaj

Karlovy Vary 2016.: Dvije hrvatske manjinske koprodukcije u programu East of the West

U natjecateljskom programu East of the West Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima, čije se 51. izdanje održava od 1. do 9. srpnja, bit će prikazan debitantski dugometražni film slovenskog redatelja Žige Virca Houston, imamo problem! i dugometražni igrani film Kuća drugih (House of Others) gruzijske redateljice Rusudan Glurjidze. 

Oba filma bit će prikazana u natjecateljskom programu East of the West, koji donosi prve i druge filmove talentiranih redatelja iz istočne Europe i bivšeg Sovjetskog Saveza.

Houston, imamo problem! prošle je godine predstavljen u okviru industrijske sekcije festivala Works in Progress, jednodnevnoj prezentaciji novih dugometražnih filmova iz srednje i istočne Europe, koja je namijenjena međunarodnim distributerima, prodajnim agentima i koordinatorima festivalskih programa. Film je nastao kao koprodukcija Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Češke i Katara, ali i kao prva HBO produkcija u Adria regiji. Riječ je o debitantskom dugometražnom igrano-dokumentarnom filmu  mladog slovenskog redatelja Žige Virca, koji istražuje mit o tajnom multimilijunskom ugovoru kojim su Sjedinjene Američke Države kupile jugoslavenski svemirski program ranih 1960-ih. Virc se kroz obilje arhivskih snimki vraća u doba Hladnog rata, svemirske utrke i NASA-inog slijetanja na Mjesec te na intrigantan način spaja stvarne i fiktivne događaje pozivajući pritom gledatelje da sami odluče što je stvarnost, a što fikcija. Scenarij filma potpisuju Žiga Virc i Boštjan Virc, koji je ujedno i producent filma. Koproducenti su Siniša Juričić i Ingmar Trost, za kameru je bio zadužen Andrej Virc, za montažu Vladimir Gojun, a za zvuk Matjaž Moraus Zdešar i Julij Zornik. Film je nastao uz potporu Slovenskog filmskog centra, Hrvatskog audiovizualnog centra, Filmskog studija Viba film, MEDIA Kreativne Europe, Eurimagesa i Filmskog instituta u Dohi. 

Dugometražni igrani film Kuća drugih (House of Others) nastao je kao koprodukcija Gruzije, Rusije, Španjolske i Hrvatske. Režiju potpisuje Rusudan Glurjidze koja je uz Davida Chubinishvilija zaslužna i za scenarij. Producent filma je Zurab Magashvili, a produkciju potpisuje Cinetech Film Production. Hrvatski koproducent je Dario Domitrović iz Embrio Productiona koji je uz to zajedno s Dušanom Maksimovskim bio zadužen i za oblikovanje zvuka. Uz njih okosnicu hrvatske ekipe koja je radila na filmu čine Dominik Krnjak, Hrvoje Šimić i Ivan Komlinović. Film govori o dvije obitelji koje su preživjele kratak ali razoran građanski rat. Bili su na strani pobjednika pa im je dodijeljena kuća poraženih, ali se bez obzira na to čini kako i dalje ne mogu graditi život u miru jer se rat nastavlja u svakodnevnom životu. Naime, bitke su i dalje prisutne ali se ovaj put vode unutar njih samih. 

Međunarodni festival u Karlovim Varima jedan je od najstarijih i najprestižnijih europskih filmskih festivala A kategorije na kojem se godišnje prikaže preko dvjesto najnovijih filmskih naslova. Festival godišnje prati preko 500 akreditiranih novinara iz cijelog svijeta, a hrvatski filmovi redovito gostuju na ovoj manifestaciji. 

Više informacija o ovogodišnjem 51. izdanju festivala saznajte na njegovoj službenoj stranici

Naslovne fotografije: scene iz filmova Houston, imamo problem! i Kuća drugih 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.