Preskoči na glavni sadržaj

Manjinska hrvatska koprodukcija Kuća drugih osvojila glavnu nagradu u programu East of the West 51. Karlovih Vara

Dugometražni igrani film Kuća drugih (House of Others) nastao je kao koprodukcija Gruzije, Rusije, Španjolske i Hrvatske. Režiju potpisuje Rusudan Glurjidze koja je uz Davida Chubinishvilija zaslužna i za scenarij. Ovo joj je debitantsko dugometražno filmsko ostvarenje, a uz priznanje za Kuću drugih osvojila je i novčanu nagradu u iznosu od 15.000 dolara. 51. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima održavalo se od 1. do 9. srpnja. 

Producent filma je Zurab Magashvili, a produkciju potpisuje Cinetech Film Production. Hrvatski koproducent je Dario Domitrović iz Embrio Productiona koji je uz to zajedno s Dušanom Maksimovskim bio zadužen i za oblikovanje zvuka. Uz njih okosnicu hrvatske ekipe koja je radila na filmu čine Dominik Krnjak, Hrvoje Šimić i Ivan Komlinović. Kuća drugih govori o dvije obitelji koje su preživjele kratak ali razoran građanski rat. Bili su na strani pobjednika pa im je dodijeljena kuća poraženih, ali se bez obzira na to čini kako i dalje ne mogu graditi život u miru jer se rat nastavlja u svakodnevnom životu. Naime, bitke su i dalje prisutne ali se ovaj put vode unutar njih samih. Natjecateljski program East of the West donosi prve i druge filmove talentiranih redatelja iz istočne Europe i bivšeg Sovjetskog Saveza. 

Glavna nagrada Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima, Veliki kristalni globus, otišla je mađarskom dugometražnom filmu Ovo nije vrijeme mog života (It's Not the Time of My Life) u režiji Szabolcsa Hajdua koji je osvojio nagradu i za najboljeg glumca i to za ulogu koju je odigrao u vlastitom filmu. Najboljim redateljem u glavnoj konkurenciji festivala proglašen je Damjan Kozole za slovensko-makedonsko-bosanskohercegovačku koprodukciju Noćni život (Nightlife / Nočno življenje), posebnu nagradu žirija osvojio je ruski redatelj Ivan Tverdovsky za film Zoology, dok je nagradu publike osvojio Captain Fantastic u režiji amerikanca Matta Rossa i s Viggom Mortensenom u jednoj od glavnih uloga. Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je LoveTrue (SAD), esej o ljubavi u režiji Alme Har'el, a osim priznanja svi nagrađeni osvojili su i novčane nagrade. 

Sve ostale detalje potražite na službenim stranicama festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.