Preskoči na glavni sadržaj

Maja Hrgović, Kristina Kumrić i Vanja Jambrović pobjednice javnog poziva Jedna slika iz Domovinskog rata

Film Povratak redateljice Kristine Kumrić, scenaristice Maje Hrgović i producentica Vanje Jambrović (Restart) proglašen je najboljim među prijavljenim projektima za produkciju kratkometražnog igranog filma. Na današnjoj konferenciji za medije o filmu su govorili ministar branitelja Predrag Matić, ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar, nagrađene autorice te Zrinko Ogresta u ime Povjerenstva za vrednovanje.

"Drago mi je što danas imamo priliku predstaviti rezultate još jedne etape ovoga pomalo nesvakidašnjeg no vrijednoga projekta", izjavio je mninistar branitelja Predrag Matić. "Umjetnost ima moć da na poseban način progovori o važnim temama i ljudskim iskustvima te ih upiše u kulturno pamćenje budućih naraštaja. Kratka priča Povratak Maje Hrgović koja je u ovoj fazi projekta poslužila kao predložak za scenarij nudi vrlo osoban pogled na Domovinski rat, no u njoj odjekuje glas čitave jedne generacije. To je generacija koja je kroz strahote rata prolazila u godinama koje bi trebale biti najljepše i najbezbrižnije te se s njima nosila na sebi svojstven, odraslima ponekad nerazumljiv način. Vjerujem da će i odabrani film jednako snažno i dojmljivo progovoriti o iskustvima te generacije i ostati upisan kao jedno od relevantnih umjetničkih svjedočanstava o Domovinskom ratu. Još jednom zahvaljujem svim partnerima na ovom projektu te svima koji su se odazvali na javni poziv. Čestitam pobjednicima i iskreno se veselim premijeri filma na Vukovar film festivalu."

Ovime je zaključena druga faza projekta Jedna priča iz Domovinskog rata, koji su započeli Ministarstvo branitelja, Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih pisaca, HRT i Vukovar film festival, a čiji je cilj kroz audiovizualnu kulturu promicati vrijednosti Domovinskog rata. Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar osvrnuo se na angažman svih dosadašnjih partnera projekta: "Ako se i zbog čega vrijedilo uključiti u ovaj projekt, to je bilo da damo priliku i poticaj ljudima da stvaraju i kroz maštu se suočavaju s Domovinskim ratom - pričom svih priča. U zadnjoj smo dionici puta i sada nam još samo preostaje dočekati film! Na danas održanoj sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća donesena je odluka da će Hrvatski audiovizualni centar ovome projektu dodijeliti sredstva u iznosu od 450.000 kuna."


Zrinko Ogresta, Hrvoje Hribar, Predrag Matić, Maja Hrgović i Kristina Kumrić

U povjerenstvu za odabri projekta bili su Irina Masnikosa pred Ministarstvom branitelja te redatelji i scenaristi Danilo Šerbedžija i Zrinko Ogresta ispred HAVC-a. "Na natječaj se prijavilo pet projekata, a naše je povjerenstvo najboljim ocijenilo projekt iza kojeg stoji produkcijska kuća Restart: scenaristica Maja Hrgović, producentica Vanja Jambrović i redateljica Kristina Kumrić", kazao je Zrinko Ogresta. "Posebno mi je drago što projekt redateljski potpisuje mlada kolegica Kristina Kumrić - radi se o vrlo darovitoj redateljici koja je bila među najboljim studentima svoje generacije."

Kristina Kumrić o svojoj uključenosti u projekt izjavila je: "Ono što mi se posebno svidjelo kod Majine priče je to što događaje predstavlja iz nove vizure i otvara nova pitanja. Ova priča predstavlja glas čitave jedne generacije koja još nije artikulirala svoje iskustvo rata. Majina je priča zapravo ono što sam i sama bila tijekom rata - da je bilo nekako drugačije, vjerojatno se nikada ne bih odvažila snimiti film o ovoj temi. Zato osjećam veliku odgovornost i čast što sudjelujem u ovom projektu."


Predrag Matić

Maja Hrgović napisala je scenarij prema vlastitom predlošku, koji je proglašena najboljom kratkom pričom u prvoj fazi javnog poziva. O svojoj uključenosti u film rekla je sljedeće: "Priča koju sam napisala bila je nešto najbliže autobiografiji, a da istovremeno ostane dobra književnost. Zato i sama osjećam odgovornost u ovome projektu, iako ona teče u drugom smjeru. To je moja odgovornost prema likovima koji su oblikovani prema stvarnim ljudima iz moje obitelji. Branitelj koji se vraća iz zarobljeništva u stvarnosti je moj otac. Zato i prepuštanje te priče u ruke nekome tko će od nje napraviti film zahtijeva veliko povjerenje. Kristina, Vanja i ja rat smo proživjele iz vizure djeteta; filmskom terminologijom, radi se o žabljoj perspektivi koja je očišćena od politike i patetike. Živjele smo rat kroz njegove odjeke i s njime smo imalu čudnu simbiozu. Veselim se ishodu filma i nadam se da će ispasti suprotan stereotipima koje svi mi nosimo nakon ovih dvadeset godina."


Zrinko Ogresta i Hrvoje Hribar

Premijera filma očekuje se na Vukovar film festivalu 2015. godine.

Fotografije s današnje konferencije za medije možete preuzeti na ovoj poveznici. Autor svih fotografija je Petar Strmečki.

Naslovna fotografija: Maja Hrgović i Kristina Kumrić

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.