Preskoči na glavni sadržaj

Ljeto je u kinu: Filmovi s FMFS-a stižu u Kino mrežu!

U sklopu programa "Ljeto je u kinu", koji ovog ljeta u nezavisna kina diljem Hrvatske donosi filmove s ljetnih filmskih manifestacija, najavljujemo prvi od četiri festivala koji gostuju u Kino mreži: Festival mediteranskog filma Split.

Deveti Festival mediteranskog filma Split ove je godine prikazao više od 70 filmskih ostvarenja, a u Kino mrežu dovodi tri vrhunska naslova: brazilski film Druga majka u režiji Anne Muylaert, nagrađen u Berlinu i Sundanceu te brazilski kandidat za Oscara, alžirsko-francuski Put za Istanbul u režiji Rachida Bouchareba, premijerno prikazan na Berlinaleu 2016. godine te dokumentarac U suton života u režiji Sylvaina Biegeleisena, koji je osvojio Nagradu publike na ovogodišnjem ZagrebDoxu.

"Posebno mi je zadovoljstvo što Festival mediteranskog filma Split dolazi u Kino mrežu, pogotovo iz razloga što smo od ove godine i članovi Kino mreže kroz naš projekt Kino Mediteran. Nakon što je FMFS proširio svoje djelovanje diljem Dalmacije, jako me veseli susret s novom publikom za koju se nadam da će kroz kvalitetan program osjetiti dašak atmosfere našeg Festivala", poručio je direktor FMFS-a Alen Munitić.

Filmovi s FMFS-a moći će se pogledati u deset gradova i trinaest kina u Kino mreži: Kino Gorica - Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, Kino Moslavina - Pučko otvoreno učilište Kutina, Kino Galerija u Varaždinu, Kino Velebit - Pučko otvoreno učilište Koprivnica, Gradsko kino Sinj, Art-kino Croatia u Rijeci, Kinematografi Dubrovnik, Centar za kulturu Čakovec, Pučko otvoreno učilište Samobor te Kino Europa, Art-kino Metropolis MSU i Dokukino (u MM centru) u Zagrebu. 

Druga majka donosi priču o Val, savršenoj dadilji i domaćici koju svaki poslodavac može samo poželjeti. Svoj posao uzima ozbiljno, u uvijek savršenoj uniformi poslužuje perfektne kanapee, odano ispunjava sve potrebe svojih nadređenih, i sve to dok brižno odgaja njihovog sina Fabinha. No nije sve u Valinom životu bajno. Iako financijski stabilna, ona živi s osjećajem krivnje jer je zbog posla prije 13 godina odgoj svoje kćeri Jessice prepustila rodbini. Stvari se mijenjaju kad mlada i ambiciozna Jessica dolazi u Sao Paolo kako bi položila prijemne ispite i upisala fakultet. Njezina poletnost i samopouzdanje do temelja protresu neizgovoreni, ali čvrsti klasni poredak u kućanstvu. Napetost raste, a Val mora odlučiti kome je zapravo odana i što je sve spremna žrtvovati. Kroz mračni humor i opipljive likove, Anna Muylaert gradi intenzivnu dramu o sudaru starih principa i novih svjetova.

Put za Istanbul napeta je i aktualna priča o Elizabeth, koja doživljava šok kada je policija obavijesti o odlasku njene 19–godišnje kćeri Elodie u Siriju kako bi se pridružila džihadistima. Majka nikako ne može razumjeti ovu odluku i kćerine razloge da se preobrati na islam. Uspijeva kontaktirati Elodie, ali ostaje zatečena jer je suočena s djevojkom koju više ne prepoznaje. Sama u svojoj borbi, odlučuje otputovati u Siriju kako bi pronašla kćer i nagovorila je na povratak u Belgiju. 

Dokumentarac U suton života optimistično je filmsko putovanje o životu 94-godišnje majke koja se suočava sa starošću i njenog sina, redatelja filma. Kada su doktori najavili da joj preostaje svega nekoliko tjedana života, svi su se došli oprostiti. Ona je, međutim, odlučila živjeti još dvije godine. Njen sin dobio je tako nevjerojatnu priliku snimiti film o životu, pun humora i emocija, koji pruža nadu milijardama ljudi koji se suočavaju sa starošću.

Program će se u kinima naći od ponedjeljka 13. lipnja do 16. srpnja, kad u Kino mrežu dolaze filmovi sa 63. Pulskog filmskog festivala. Detalje o rasporedu projekcija može se naći na službenim stranicama kina koji sudjeluju u programu, a novosti se mogu pratiti i na Facebook eventu.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.