Preskoči na glavni sadržaj

Pobjednici 9. izdanja Festivala mediteranskog filma Split

U subotu 11. lipnja, dodjelom nagrada zatvoreno je 9. izdanje Festivala mediteranskog filma Split. Najboljim filmom proglašen je Kad otvorim oči redateljice Leyle Bouzid (Tunis), najbolji kratkometražni hrvatski film u programu Ješke je Zvjerka Daine O. Pusić, a nagrada publike otišla je filmovima Priče s asfalta Samuela Benchetrita, Ritki zrak Šimuna Šituma i Život s Hermanom H. Rottom Chintis Lundgren.

Žiri u sastav Thanos Anastopoulos (Grčka), Kristina Balaban (Češka) i Goran Marković (Hrvatska) odlučili su kako je najbolji film devetog Festivala mediteranskog filma Split Kad otvorim oči redateljice Leyle Bouzid (Tunis), a posebno priznanje dobio je film Mahnitost redatelja Emin Alpera (Turska).

"Jedan od prikazanih filmova se zaista istaknuo i svi troje smo se složili da bi mogao dobiti nagradu, ali kako je već primio značajna priznanja, odlučili smo priliku pružiti dvama ostalim filmovima koji su nas potakli na zanimljivu i plodonosnu raspravu. Odlučili smo odati posebno priznanje turskom filmu Mahnitost Emin Alpera zbog zaista prožimajućeg iskustva koji nam je ostavio dugotrajan dojam osobe i društva u stalnom strahu, tjeskobi i izolaciji. Konačno, odlučili smo glavnu nagradu dati filmu Kad otvorim oči, prvijencu Leyle Bouzid, u kojem portretira mladu djevojku u Tunisu. Film prati njeno odrastanje tijekom kojeg se suočava s osobnim i političkim izborima koji na koncu vode do gubitka nevinosti glavnog lika, kao i društva koje je okružuje. U takvim vremenima ne prestaju odjekivati završne riječi filma: 'Nemojte prestati pjevati!'", navodi se u obrazloženju žirija.

Najbolja 'Ješka', kratki hrvatski film, po mišljenju stručnog žirija u sastavu Jelena Novaković, Miro Nikolić i Leopold Botteri, je Zvjerka redateljice Daine Oniunas Pusić. "U pitanju je, za hrvatske pojmove rijedak, inventivni miks egzistencijalne drame i žanrovskog uratka koji nas je osvojio reduciranošću dijaloga i visokom stilizacijom", stoji u obrazloženju žirija. Redateljici je pripala i novčana nagrada u iznosu od 6.000 kuna, koju sponzorira splitska tvrtka 'Uje'. Posebna priznanja u 'Ješkama' pripala su filmovima Kino otok Ivana Ramljaka i Nas dva Andrije Mardešića

Po glasovima publike najbolji dugometražni film ovogodišnjeg FMFS-a je francuski Priče s asfalta Samuela Benchetrita, najvišu ocjenu od 'Ješki', programa kratkometražnog hrvatskog filma dobio je Ritki zrak Šimuna Šituma, a u konkurenciji međunarodnih kratkometražnih filmova po mišljenju splitske publike pobjedu je zaslužio animirani Život s Hermanom H. Rottom redateljice Chintis Lundgren, nastao u estonsko-hrvatskoj koprodukciji.

Novi projekt FMFS-a

FMFS je predstavio novi projekt kojim će se u sklopu festivala poticati stvaralaštvo mladih splitskih neafirmiranih redatelja.

"Ideja je da na jesen raspišemo poziv za scenarije, a zatim će se dio projekata odabrati za drugu fazu u kojoj će sa stručnjacima raditi na razvoju scenarija te 'pitchanja' projekta. Tijekom FMFS-a 2017. finalisti će predstavljati projekte žiriju te će pobjednik dobiti novčanu nagradu koja bi trebala pomoći u realizaciji filma. FMFS će sa svoje strane pobjedniku dati podršku u vidu prijava na natječaje te će se tako nastojati prikupiti potpuni budžet za jedan kratkometražni film kojeg ćemo gledati u 2018. godini", otkrio je planove direktor FMFS-a Alen Munitić.

"Ove godine slavimo deset godina i zaključili smo da je vrijeme da postanemo društveno odgovorni. Hajduku naš doprinos ne bi bio dovoljan ni za dnevnicu igrača s klupe, a budžeti u kulturi znatno su bliži našim mogućnostima i afinitetima. Podržavat ćemo isključivo izvrsnost, a Festival mediteranskog filma i projekti koje ovi ljudi grade najbolji su primjer Splita kakav želimo" objasnio je Leopold Botteri iz tvrtke 'Uje', koja sudjeluje u projektu.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.