Preskoči na glavni sadržaj

Ljetno Art-kino otvaraju pobjednici Animafesta 

U petak 19. lipnja u 21 sat i 30 minuta u Rijeci počinje nova sezona Ljetnog Art-kina, koju ove godine otvara program filmova 25. Animafesta Zagreb. Trodnevno gostovanje Animafesta u Art-kinu (19. – 21. lipnja) uz četiri programa kratkometražnog donosi i tri dugometražna filma, među kojima i dobitnika Grand Prixa – Dječak i svijet. Projekcije se održavaju u dvorištu između Art-kina i Kapucinske crkve (ulaz kroz Art-kino). 

U petak je na repertoaru pobjednički program, Best of Animafest, koji donosi osam kratkih filmova. To su Svijet sutrašnjice Dona Hertzfeldta koji prati djevojčicu u nevjerojatnom putovanju kroz daleku budućnost, a koji je dobio nagradu Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće; najbolji film u programu za djecu i mlade Dar Jacoba Freya koji u fokusu ima mladog Jakea koji vrijeme provodi u kući, igrajući videoigre – sve dok mu mama ne odluči dati poklon; slijedi Život s Hermanom H. Rottom redateljice Chintis Lundgren u dansko-estonsko-hrvatskoj produkciji, koji je proglašen najboljim filmom u hrvatskom programu, a koji govori o štakoru pankeru kojem se u stan useljava mala mačka buržujka; Paradise Awaits koji je nagrađen kao najbolji u kategoriji Natjecanja namjenskog filma; dobitnik Nagrade Dušan Vukotić za najbolji studentski film U međuvremenu Stephena McNallyja koji prati četiri lika koji prolaze kroz grad, izgubljeni u svojim svjetovima; Amélia & Duarte Alice Guimarães i Mónice Santos koji je dobio nagradu Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije, a koji govori o vezi Amélije i Duartea, dvoje ljudi čija je ljubav završila te se nastoje nositi s osjećajima koji prate ljubavni krah; čileanski film Priča o medvjedu Gabriela Osoria koji je osvojio nagradu publike, a koji govori o starom medvjedu koji kroz kazalište limenih marioneta priča o svom životu; te naposlijetku dobitnik Grand Prixa za najbolji film u kategoriji Velikog natjecanja - ruski film Ne možemo živjeti bez kozmosa Konstantina Bronzita, koji govori o dva prijatelja kozmonauta koji daju sve od sebe u svakodnevnom životu ispunjenom treninzima kako bi svoj zajednički san učinili stvarnošću. 

Drugi dan gostovanja programa Animafesta, u subotu 20. lipnja, u 18 sati donosi fantastične Kratkiše za najmlađe (iz programa Natjecanje dječjeg filma), u 20 sati stiže dugometražna drama Kamenje u džepovima o ljubavi i ljubomori, a u 21.30 stiže kratkometražni blok Stvorenja - Alisa, pazi da ih ne sretneš! koji sadrži filmove koje nastanjuju nesvakidašnja stvorenja, medvjedići, jednorozi, izvitoperena poligonalna 3D tijela, raznorazni zečevi itd.

Posljednji dan gostovanja Animafesta, nedjelja 21. lipnja u 18 sati donosi dobitnika Grand Prixa iz kategorije dugometražnih filmova Dječak i svijet Alêa Abreua koji je namijenjen svim generacijama, u 20 je sati na repertoaru francusko-slovački dugometražni film Mala iz ribarnice, dok su u 21.30 na programu najbolji europski kratkometražni filmovi nominirani za prestižnu nagradu Cartoon d'Or. 

Detaljan raspored projekcija potražite na poveznici s desne strane. 

U nastavku programa Ljetnog Art-kina gostuje Motovun Film Festival, Liburnia Film Festival, Festival mediteranskog filma Split s programom Kino Mediteran i program REFINERI + Ex Oriente Film 2015. Dio programa Ljetnog Art-kina je posebno odabran kao program Riječkih ljetnih noći koji se bavi temama - Protest, Ljubav i Zemlja te okuplja filmove koji se na suvremeni način bave temama. Ukupno će do 2. kolovoza Ljetno Art-kino prikazati 43 večernje projekcije filmskih hitova i festivalskih gostovanja.

Ljetno Art-kino ima sto sjedaćih mjesta. Ulaznice se mogu rezervirati mailom (ulaznice@art-kino.org) ili telefonskim putem (051/323—261). 

Naslovne fotografije: scena iz filma Život s Hermanom H. Rottom; vizual Animafesta; logo Ljetnog Art-kina

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.