Preskoči na glavni sadržaj

Proglašeni pobjednici 25. Animafesta

U nedjelju 14. lipnja dodjelom nagrada u zagrebačkom kinu Europa završeno je 25. izdanje Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb, koji je ove godine objedinio kratkometražno i dugometražno izdanje i prikazao više od 300 naslova.

Grand Prix za najbolji film u kategoriji Velikog natjecanja – kratkometražni film osvojio je Ne možemo živjeti bez kozmosa Konstantina Bronzita. Žiri u sastavu Chris Landreth, Jayne Pilling, Veljko Popović, Yumi Joung i Leslie Felperin obrazložili su nagradu tvrdnjom kako je riječ o naoko jednostavnoj i klasičnoj priči koja kroz majstorski izvedeno čisto vizualno pripovijedanje, nijanse i detalje donosi razvoj dubokog prijateljstva, skršenog gubitkom i žaljenjem.

Svaki je od članova žirija dodijelio i vlastito posebno priznanje najboljem kratkometražnom filmu u Velikom natjecanju: Veljko Popović filmu Čovjek na stolici Dahee Jeong, Jayne Pilling filmu Moje drago tijelo autora Calvina Antoinea Blandina, Chris Landreth filmu Mjesečar Theodorea Usheva, Yumi Joung filmu Grumeni Andreasa Hykadea a Leslie Felperin filmu Gospodar Riho Unta.

Isti je žiri dodijelio još dvije nagrade: nagrada Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće pripala je filmu Svijet sutrašnjice Dona Hertzfeldta, dok je nagradu Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije dobio film Amélia i Duarte autorica Alice Guimarães i Mónice Santos.

Grand Prix za dugometražni film osvojio je Dječak i svijet autora Alêa Abreua. Žiri u sastavu Jung Henin, Siniša Juričić i Mihai Mitrica u obrazloženju je naveo kako se film "inovativno koristi umjetnošću, spaja i političke i emotivne osjećaje i vodi nas na šaroliko putovanje". Isti je žiri dodijelio i Posebno priznanje dugometražnom filmu Prevarant Sang-ho Yeona "zato što je putem beskompromisne režije tako dobro izrazio tamnu stranu ljudske prirode i njezina ponekad isprazna uvjerenja". 

Isti žiri odlučivao je i o najboljem filmu u Natjecanju hrvatskog filma, a najboljim je proglašen Život s Hermanom H. Rottom redateljice Chintis Lundgren, s obrazloženjem da je riječ o animaciji “koja nam donosi priču o jednom nemogućem odnosu uz pomoć vrlo inteligentnog spoja glazbe, animacije i mnogo humora“. Posebno priznanje žiri je dodijelio Brunu Razumu za Tajni laboratorij Nikole Tesle, film koji se “inteligentno koristi stop-animacijom kako bi ispričao novu priču o Frankensteinu“.

Nagrada Dušan Vukotić za najbolji studentski film dodijeljena je Stephenu McNallyju za U međuvremenu. Članovi žirija za ovu kategoriju u sastavu Vassilis Kroustalis, Branka Benčić i Max Hattler dodijelili su i posebna priznanja filmovima Cjelina Williama Reynisha te Poslijepodnevni sat Seo-ro Oh. Isti je žiri odlučivao i o najboljem filmu u kategoriji Natjecanja namjenskog filma, te je laureatom proglasio Paradise Awaits Tomeka Duckija.

Najbolji site-specific animirani rad, o kojem su između 16 odabranih za medijsku fasadu MSU-a odlučivali Leila Topić i Daniel Šuljić, jest Microphobia autorice Nikki Schuster, dok je najbolji film u programu za djecu i mlade o kojem je odlučivao dječji žiri (Magdalena Obajdin, Mia Grubišić, Marta Merlić, Borna Benčić i Matija Piralić) Dar redatelja Jacoba Freya. Posebno priznanje u istoj kategoriji dodijeljeno je filmu Lune Patricka Delagea i Tome Lerouxa.

Tradicionalno, i publika je odabrala svoje favorite. Nagradu Mr. M dobio je kratkometražni Priča o medvjedu Gabriela Osoria, dok je istu laskavu nagradu u kategoriji dugometražnog filma osvojila Pjesma mora Tomma Moorea.

Naslovne fotografije: Chintis Lundgren; Don Hertzfeldt; nagrade Animafesta (autori fotografija: Nina Đurđević, Dinka Radonić, Julien Duval) 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.