Preskoči na glavni sadržaj

Krugovi nagrađeni u Wiesbadenu

Srdanu Goluboviću, redatelju filma Krugovi dodijeljena je nagrada za najboljeg redatelja na Festivalu filmova iz Srednje i Istočne Europe - goEast u Wiesbadenu na ceremoniji zatvaranja koja se održala jučer, 16. travnja. Ovo je čak peta nagrada za Krugove otkako je premijerno prikazan na prestižnom Sundance Film Festivalu u siječnju, gdje je i osvojio posebnu nagradu žirija. 

Žiri kojim je predsjedavao mađarski redatelj Bence Fliegauf dodijelio je nagradu Goluboviću za film koji pretače traumatski događaj iz stvarnog života u kompleksnu i slojevitu filmsku priču istovremeno nas podsjećajući na neke zaboravljene ljudske vrijednosti.

Krugovi su priča o petoro ljudi koje je povezao tragičan događaj. Tri paralelne priče odvijaju se u Beogradu, njemačkom gradu Haleu i bosanskohercegovačkom Trebinju prateći likove koji se dvadeset godina poslije suočavaju s prošlošću. Uz Leona Lučeva, u glavnim ulogama pojavljuju se još Aleksandar Berček, Nebojša Glogovac, Hristina Popović i Vuk Kostić. Film je nastao kao koprodukcija Srbije, Hrvatske, Slovenije, Njemačke i Francuske, sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Eurimagesa, a hrvatski producent filma je Boris T. Matić iz producentske kuće Propeler Film.

Filmski festival 'goEast', koji se ove godine po 13. put održao u Wiesbadenu, profilirao se u jednu od najvažnijih pozornica za predstavljanje filmskih dostignuća istočnog dijela Europe. U šest dana koliko je trajao festival, prikazana su 132 filma iz 30 zemalja. U popratnom programu prikazan je još jedan projekt Propeler Filma. Radi se o filmu Zagrebačke priče vol. 2, dugometražnom omnibusu koji čini šest priča o ljubavi i obiteljskim odnosima u suvremenom Zagrebu. Film je prikazan u programu 'Beyond Belonging' ('Onkraj pripadanja') posvećenom filmovima najrazličitijih estetika i formi koji se bave vezama Srednje i Istočne Europe, a usmjeren je na prevladavanje nacionalnih i regionalnih granica i odbacivanje ustaljenih obrazaca mišljenja.

Krugovi su dosad osvojili posebnu nagradu žirija na Sundance Film Festivalu, Nagradu ekumenskog žirija na 63. međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu (Berlinaleu), nagradu publike na Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji gdje je prikazan u konkurenciji balkanskog filma te nagradu za najbolji film na Festivalu u Bariju koju dodjeljuje žiri publike od 50 članova na čelu s Ulrichom Felsbergom. Nagrada u Wiesbadenu je peta nagrada za Krugove.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.