Preskoči na glavni sadržaj

Krugovi osvojili Nagradu Ekumenskog žirija na 63. Berlinaleu

U subotu navečer dodjelom nagrada u Berlinale Palastu završilo je 63. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu. Hrvatska manjinska koprodukcija Krugovi redatelja Srdana Golubovića osvojila je Nagradu Ekumenskog žirija u kategoriji filmova prikazanih u programu Forum. 

Nagradu Ekumenskog žirija dodjeljuju predstavnici filmskih organizacija katoličke i protestantske crkve autorima čiji filmovi promiču humane i socijalne vrijednosti. U obrazloženju također stoji da se nagrada dodjeljuje za smjeli prikaz ljudskih potencijala u prelaženju preko naizgled nepobjedivih predrasuda i iscjeljivanju putem pomirenja.

Film Krugovi inspiriran je slučajem Srđana Aleksića, Srbina iz Trebinja koga su vlastiti suborci ubili nakon što je priskočio u pomoć svom sugrađaninu muslimanu. Tri paralelne priče odvijaju se u Beogradu, njemačkom gradu Haleu i Trebinju prateći likove koji se dvadeset godina poslije suočavaju s prošlošću. Uz Leona Lučeva, u glavnim ulogama pojavljuju se još Aleksandar Berček, Nebojša Glogovac, Hristina Popović i Vuk Kostić.

Krugovi su nastali kao koprodukcija Srbije, Hrvatske, Slovenije, Njemačke i Francuske. Hrvatski producent filma je Boris T. Matić iz producentske kuće Propeler Film. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Eurimagesa. Ovo je druga velika nagrada za Krugove u nepunih mjesec dana – krajem siječnja film je osvojio nagradu žirija u međunarodnoj konkurenciji igranog filma na Sundance Film Festivalu.

Osim Krugova, u programu Forum prikazan je i hrvatski film Obrana i zaštita Bobe Jelčića (Spiritus movens) koji je na Berlinaleu doživio svjetsku premijeru. Pet hrvatskih filmova imalo je u Berlinu svoje market projekcije na najvećem europskom filmskom sajmu (European Film Market), a dokumentarni film Posljednja ambulantna kola Sofije redatelja Iliana Meteva, nastao u koprodukciji Njemačke, Hrvatske (Nukleus film) i Bugarske prikazan je u okviru programa Lola@Berlinale, zasebnog događaja namijenjenog filmskim profesionalcima koji će odlučivati o nominiranim naslovima.

Međunarodni žiri kojim je predsjedavao kineski redatelj Wong Kar-wai dodijelio je glavnu festivalsku nagradu filmu Poziţia Copilului (Child's Pose) rumunjskog redatelja Calina Petera Netzera. Grand prix festivala, nagradu Srebrni medvjed žiri je dodijelio filmu Epizoda u životu berača željeza (An Episode in the Life of an Iron Picker) Danisa Tanovića.

Nazif Mujić koji u filmu Epizoda u životu berača željeza glumi sam sebe nagrađen je za najbolju mušku ulogu, a nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Argentinka Paulina Garcia za film Gloria.  Nagrada za režiju pripala je američkom autoru Davidu Gordonu Greenu za film Prince Avalanche, a ona za scenarij iranskom režiseru Jafaru Panahiju, za film Padre. Popis svih nagrađenih filmova moguće je pronaći ovdje.

Nekoliko vizuala s premijernih projekcija filmova Krugovi i Obrana i zaštita moguće je pronaći ovdje.
Vizuali iz filma Krugovi dostupni su ovdje.
Vizuali iz filma Obrana i zaštita mogu se preuzeti ovdje.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.