Preskoči na glavni sadržaj

Krenulo snimanje pete sezone Igre prijestolja i mini-serije Dig 

Mjere poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra, pored poznate serije Igre prijestolja, privukle su još jednu američku produkciju na lokacije u Dalmaciji, a riječ je o snimanju prve sezone nove serije Dig Universal Cabel Productionsa. Ulaganje hrvatske države u iznosu od 20% ukupno utrošenih sredstava, sukladno globalnoj praksi za privlačenje inozemnih produkcija, pokazuje se kao izuzetno upješan model kojim se ostvaruje četiri puta veći prihod. 

Na više lokacija u Dalmaciji proteklih je nekoliko dana otpočelo snimanje dviju američkih serija, čiji su se producenti prijavili za mjere poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra, po kojima strane produkcije koriste do 20% sredstava potrošenih u Hrvatskoj za potrebe snimanja. 

Prošlog je tjedna u Splitu počelo snimanje pete sezone Igre prijestolja, trenutno jedne od najpopularnijih televizijskih serija na svijetu, koja je 66. dodjelu nagrada Emmy zaključila s četiri osvojene statue (najbolji dizajn produkcije, kostimografija, prostetička maska i vizualni efekti).  

Snimanja Igre prijestolja održavat će se na više lokacija, i to u Splitu i okolici, Šibeniku i Dubrovniku. Peta sezona donosi događaje adaptirane prema Gozbi vrana i Plesu zmajeva, četvrtoj i petoj knjizi iz serijala Pjesme leda i vatre Georgea R. R. Martina. Ovo je već četvrta sezona za redom koja se snima na lokacijama u Hrvatskoj. Servisni producent je Embassy Films iz Dubrovnika, a snimanje će trajati sve do 5. listopada. 

Također, u ponedjeljak 1. rujna krenulo je snimanje prve sezone nove američke mini-serije Dig Universal Cabel Productionsa, koja će se prikazivati na USA Networku. Dig u šest epizoda prati američkog agenta FBI-ja koji istražuje ubojstvo u Jeruzalemu, ali nailazi na urotu staru dvije tisuće godina. 

Zbog recentnih sukoba između Izraelaca i Palestinaca, snimanje je premješteno u Hrvatsku, pa će Split, Trogir i Dubrovnik zamijeniti lokacije u Jeruzalemu u kojem se odvija radnja. Zanimljivo je da je zbog tih razloga došlo i do promjena u scenariju pa Hrvatska neće samo „glumiti” izraelske lokacije, nego će i dio radnje serije biti smješten kod nas. Snimanje je planirano do 16. rujna, a servisni producent za seriju je također Embassy Films.

Tvorci serije su Gideon Raff (producent Domovine) i Tim Kring (jedan od tvoraca Heroja), a glavne uloge tumače Jason Isaacs (Lucius Malfoy iz serijala Harry Potter) i poznata hollywoodska glumica Anne Heche. Nastupaju i Alison Sudol, Regina Taylor, David Costabile i Omar Metwally, a redatelj je S. J. Clarkson

Mjere poticaja u filmskoj i televizijskoj produkciji uvedene su 2012. godine, te ih je u prve dvije godine koristilo ukupno deset međunarodnih produkcija, koje su potrošile preko 12 milijuna eura (preko 90 milijuna kuna) na hrvatske proizvode i usluge. Povrat uloženih sredstava je u istom razdoblju iznosio oko 17,5 milijuna kuna. U prvih osam mjeseci 2014. godine za mjere poticaja se prijavilo ukupno osam novih projekata, najavljujući ukupnu lokalnu potrošnju od preko 85 milijuna kuna, odnosno preko 11 milijuna eura. Očekivani povrat investicije iznosit će gotovo 17 milijuna kuna, odnosno nešto više od 2 milijuna eura.

Naslovna fotografija: sa snimanja četvrte sezone Igre prijestolja; foto: Keith Bernstein; vlasnik prava: HBO. Ni jedan dio ovih fotografija ne smije se reproducirati, čuvati ili prenositi u bilo kojem obliku (elektroničkom, mehaničkom, fotokopirnom, ni ikako drugačije).

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.