Preskoči na glavni sadržaj

Igra prijestolja ponovno u Dubrovniku

Četvrta sezona popularne HBO-ove serije Igra prijestolja ponovno je u Hrvatskoj. Snimanje je započelo ovaj tjedan na lokacijama u Dubrovniku pod organizacijskom palicom hrvatske producentske tvrtke Embassy Films. Igra prijestolja jedan je od prvih korisnika programa poticaja – sustava povrata novca koji je omogućen suradnjom Hrvatskog audiovizualnog centra i Ministarstva kulture.

U drugoj i trećoj sezoni Igre prijestolja Dubrovnik je korišten za jednu od najvažnijih lokacija u seriji: prijestolnicu Sedam Kraljevstava Kraljev grudobran (King's Landing). Tijekom posljednje dvije godine serija se snimala na nekoliko lokacija u okolici Dubrovnika, uključujući na Lokrumu te u tvrđavi Lovrijenac.

Treća sezona Igre prijestolja, koja se prošle godine snimala na dubrovačkim lokacijama, bila je među prvim projektima koji su iskoristili pogodnosti hrvatskog programa poticaja – sustava koji jamči da će producent dobiti nazad 20% od novca koji je potrošio u Hrvatskoj za troškove snimanja. Za svaku uloženu kunu Hrvatska zaradi dvije i pol, a turistička promocija koju za to dobiva je neprocjenjiva, izjavio je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar.


Emilia Clarke u 3. sezoni Igre prijestolja; foto: Keith Bernstein; vlasnik prava: HBO

Inozemne produkcije koje su prošle godine koristile program poticaja ukupno su potrošile 33 milijuna kuna, dok je iznos poticaja – novca koji im je vraćen – bio manji od 6 milijuna kuna. Osim treće sezone Igre prijestolja, među projektima koji su koristili mogućnosti poticaja najviše su pozornosti izazvali biografski film o princezi Diani – Diana, s Naomi Watts u glavnoj ulozi te novi film finskog redatelja Arta Halonena Patriotic Man (Isänmaallinen mies).

Više informacija o programu poticaja saznajte na ovoj poveznici.

Naslovna fotografija: Igra prijestolja EP301; Na slici: Natalie Dormer / Fotograf: Keith Bernstein / Vlasnik prava: HBO
Ni jedan dio ovih fotografija ne smije se reproducirati, čuvati ili prenositi u bilo kojem obliku (elektroničkom, mehaničkom, fotokopirnom, ni ikako drugačije).
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.