Preskoči na glavni sadržaj

Kosac Zvonimira Jurića stiže u kina

Nakon međunarodne premijere na 39. Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu održane u rujnu, novi, treći dugometražni igrani Jurićev film Kosac u domaća kina stiže 19. veljače. 

Kosac predstavlja tri priče koje se događaju u jednoj noći u izoliranom hrvatskom selu i međusobno su povezane postupno gradeći realističnu sliku života radnika u poljoprivrednom kombinatu Ive, ali i čitavog kraja, koji je, jednako kao Ivo, ostao zaustavljen i zarobljen ratom. Filmskoj atmosferi s elementima trilera pridonijela su glumačka ostvarenja Ive Gregurevića i Mirjane Karanović, ali i mlađih kolega Igora Kovača, Lane Barić, Nikole Ristanovskog, kao i Zlatka Burića Kiće, glumca hrvatskih korijena koji je izgradio međunarodnu karijeru. 

Film je domaćoj publici premijerno predstavljen prošlog ljeta u glavnoj selekciji Pula film festivala, gdje je i osvojio nekoliko nagrada, pa je tako Zlatna arena za najbolju glavnu mušku ulogu dodijeljena Ivi Gregureviću, za sporednu ulogu Igoru Kovaču, a direktor fotografije Branko Linta nagrađen je Zlatnom arenom za kameru. Uz ove, Kosac je osvojio nagradu 'Oktavijan' za najbolji film godine koju dodjeljuje društvo hrvatskih kritičara.

Nakon Pule uslijedila je i festivalska turneja pa se Kosac našao u glavnom programu Toronto International Film Festivala, Palm Springs International Film Festivala i mnogih drugih.

Kosac je nastao u produkciji Kinorame i slovenskog Foruma Ljubljana, a nacionalna distribucija odvijati će se u okrilju 2i Filma. Razvoj i proizvodnju prodržali su Hrvatski audiovizualni centar te europski fondovi Media i Eurimages. Nakon premijere koja je zakazana za 13. veljače u kinu Europa, film će se od 19. veljače moći vidjeti u odabranim CineStar kinima, a nakon toga i u mreži neovisnih kinoprikazivača. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.