Preskoči na glavni sadržaj

Toronto: U petak međunarodna premijera Kosca

U petak 5. rujna na 39. Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu održat će se međunarodna premijera hrvatsko-slovenskog filma Kosac redatelja Zvonimira Jurića. Dan kasnije svjetsku premijeru imat će dansko-hrvatsko-švedski film Itsi Bitsi Olea Christiana Madsea, koji je sniman u Hrvatskoj.

Oba se filma prikazuju u selekciji Suvremena svjetska kinematografija (Contemporary World Cinema), koja donosi „snažne priče s globalnom perspektivom“.  

Kosac je snimljen prema scenariju Zvonimira Jurića i Jelene Paljan, a u njemu se isprepliću tri priče koje se događaju u jednoj noći negdje u Slavoniji. „Do filma je prvo došlo tako da sam htio nešto snimati po noći. I to u ravnici. Svijet po noći ima nejasnije obrise, rastvara se, krhkiji je, sjenovitiji", objašnjava redatelj Jurić. „Tema dođe kasnije, ona je u službi te noći. Prvo tama a onda likovi na tom tamnom horizontu – u ovom slučaju vojni veteran, žena na cesti, radnik na pumpi, policajac. Htio bih da se ovaj film osjeća, ne mora se nužno razumjeti.”

Na 61. Pulskom filmskom festivalu ovog ljeta Kosac je osvojio Zlatne Arene za kameru (Branko Linta), najbolju glavnu (Ivo Gregurević) i sporednu mušku ulogu (Igor Kovač) te nagradu Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji film u nacionalnoj konkurenciji. Uz Gregurevića i Kovača, uloge tumače Mirjana Karanović, Nikola Ristanovski i Lana Barić, za montažu su zaslužni Dubravka Turić i Tomislav Pavlic, za scenografiju Ivan Veljača, kostimografiju Ivana Zozoli Vargović, a zvuk Julij Zornik. Film je producirala Kinorama – producentica je Ankica Jurić Tilić, u koprodukciji sa slovenskom kućom Forum Ljubljana. Sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Slovenskog filmskog centra, Eurimagesa, MEDIA-e i Viba Filma.

Dan nakon Kosca bit će prikazan film Itsi Bitsi, nastao u koprodukciji Danske, Hrvatske i Švedske. Riječ je o biografskoj priči o Eiku Skaløeu, poznatom danskom aktivistu, pjesniku i glazbeniku, smještenoj u 1960-te godine. Radnja filma odvija se u Danskoj, Švedskoj, Francuskoj, Pakistanu, Iraku, Nepalu, Indiji i Grčkoj, a sniman je u Splitu i okolici, u Zadru, Trogiru, Rijeci, Opatiji, Motovunu, Zagrebu, na Pagu i na Velebitu. Redatelj je Ole Christian Madsen, a u glavnim su ulogama Joachim Fjelstrup i Marie Tourell Søderberg. Glavni producent je danski Nimbus Film, a koproducent zadužen za snimanje u Hrvatskoj bila je MP – Filmska produkcija.

U programu Suvremena svjetska kinematografija publika će vidjeti ukupno 56 pomno odabranih naslova, među kojima i nova ostvarenja Naomi Kawase, Bruna Dumonta, Céline Sciamme, Shlomija i Ronit Elkabetz i Mélanie Laurent.

Sve press-materijale Kosca, uključujući i foršpan, možete preuzeti na ovom linku, a fotografije iz filma Itsi Bitsi na ovom linku

Naslovne fotografije: Kosac (prva, druga, treća); Itsi Bitsi (četvrta, peta)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.