Preskoči na glavni sadržaj

Jurić uz Leigha, Zvjaginceva i Winterbottoma

U službeni program Međunarodnog filmskog festivala u Torontu, čije se 39. izdanje održava od 4. do 14. rujna, uvršten je hrvatsko-slovenski film Kosac redatelja Zvonimira Jurića. Kosac će biti prikazan u sklopu selekcije Suvremena svjetska kinematografija (Contemporary World Cinema), koja donosi „snažne priče s globalnom perspektivom“. U istoj selekciji je i dansko-hrvatsko-švedski film Itsi Bitsi koji je prošle godine sniman u Hrvatskoj.

Kosac je snimljen prema scenariju Zvonimira Jurića i Jelene Paljan, a u njemu se isprepliću tri priče koje se događaju u jednoj noći negdje u Slavoniji. Glavne uloge tumače Ivo Gregurević, Mirjana Karanović, Igor Kovač, Nikola Ristanovski i Lana Barić, direktor fotografije je Branko Linta, za montažu su zaslužni Dubravka Turić i Tomislav Pavlic, za scenografiju Ivan Veljača, kostimografiju Ivana Zozoli Vargović, a zvuk Julij Zornik.

Na nedavno održanom 61. Pulskom filmskom festivalu Kosac je osvojio Zlatne Arene za kameru, najbolju glavnu (Gregurević) i sporednu mušku ulogu (Kovač) te nagradu Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji film u nacionalnoj konkurenciji.

Film je producirala Kinorama – producentica je Ankica Jurić Tilić, a u koprodukciji sa slovenskom kućom Forum Ljubljana. Sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Slovenskog filmskog centra, Eurimagesa, MEDIA-e i Viba Filma. Kosac je prva većinski hrvatska produkcija koja je uvrštena u program ovog iznimno značajnog svjetskog festivala.

Itsi Bitsi nastao je u koprodukciji Danske, Hrvatske i Švedske, a jedan je od međunarodnih projekata koji se unatrag posljednje tri godine snimaju u našoj zemlji zahvaljujući programu mjera poticaja HAVC-a. Riječ je o biografskoj priči o Eiku Skaløeu, poznatom danskom aktivistu, pjesniku i glazbeniku, smještenoj u 1960-te godine. Radnja filma odvija se u Danskoj, Švedskoj, Francuskoj, Pakistanu, Iraku, Nepalu, Indiji, Grčkoj..., a sniman je u Splitu i okolici, u Zadru, Trogiru, Rijeci, Opatiji, Motovunu, Zagrebu, na Pagu i na Velebitu. Redatelj je Ole Christian Madsen, a u glavnim su ulogama Joachim Fjelstrup i Marie Tourell Søderberg. Glavni producent je danski Nimbus Film, a koproducent zadužen za snimanje u Hrvatskoj bila je MP – Filmska produkcija.

Koscu će ovo biti međunarodna, a filmu Itsi Bitsi svjetska premijera. U programu Suvremena svjetska kinematografija kanadska će publika moći vidjeti ukupno 56 pomno odabranih naslova, među kojima i nova ostvarenja Naomi Kawase, Bruna Dumonta, Céline Sciamme, Shlomija i Ronit Elkabetz, redateljski debi Mélanie Laurent i drugih.

Pokrenut 1976. godine, TIFF se posljednjih godina profilirao kao jedan od nekoliko najutjecajnijih filmskih festivala na svijetu i najvažniji showcase za filmove koji pretendiraju na Oscare. Festival će otvoriti The Judge redatelja Davida Dobkina, u kojem glume Robert Downey Jr. i Robert Duvall, a zatvoriti film Alana Rickmana A Little Chaos, s Kate Winslet u glavnoj ulozi. Od zvučnih imena tu su i novi filmovi Mikea Leigha, Françoisa Ozona, Jean-Marca Valléea, Jean-Luc Godarda, Michaela Winterbottoma, Andreja Zvjaginceva...

Press-materijale Kosca, uključujući i foršpan, možete preuzeti na ovom linku, a više o ostalim filmovima i programu 39. Toronta doznajte na službenim stranicama.

Naslovne fotografije: Mirjana Karanović (Kosac); Ivo Gregurević (Kosac); logo TIFF-a; snimanje filma Itsi Bitsi u Trogiru (izvor: www.trogir.hr)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.