Preskoči na glavni sadržaj

Izložba 'Tragovi nestajanja' Igora Grubića u Beogradu do 3. lipnja

U galeriji Podroom u Beogradu (Trg republike 5/-1) otvorena je izložba 'Tragovi nestajanja' umjetnika Igora Grubića. 

'Tragovi nestajanja' predstavljaju spoj najnovijih radova prikazanih na posljednjem Bijenalu suvremene umjetnosti u Veneciji kao što su kratkometražni animirani film Kako se kalio čelik (2018.) koji evocira herojsko vrijeme ne samo industrije nego i filmskog stvaralaštva, s nešto ranijim, kao što su film Spomenik (2015.), devet portreta značajnih spomenika iz razdoblja socijalističkog modernizma te video rad Anđeli garavog lica, koji bilježi prosvjed rudara rudarskog kompleksa Kolubara 2000. godine. 

Grubićeva strategija neprestano skreće pažnju na važnost koju umjetnost ima u procesima dokumentiranja promjena i mjesta trauma. Prateći društvene, političke i generacijske smjene, radovi pozivaju na promišljanje budućih načina zamišljanja i nastanjivanja našeg svijeta.

Izložbu u organizaciji Kulturnog centra Beograda kurira Zorana Đaković Minniti i bit će otvorena za posjetitelje sve do 3. lipnja 2021. godine. 

Uz izložbu 'Tragovi nestajanja' nagrađivani Grubićev video rad pod nazivom East Side Story dijelom je izložbe 'Three's a Crowd' koja se u BWA Wrocław Główny Gallery u Poljskoj održava do 16. svibnja. Izložbom se, između ostalog, skreće pažnja na umjetnike čiji rad ima dimenziju aktivizma ili je postao poligon za društvenu i političku borbu.

Igor Grubić jedan je od najistaknutijih i međunarodno najpriznatijih hrvatskih umjetnika, čiji rad uključuje prostorno-specifične intervencije u javnom prostoru, fotografiju i film. Njegovi radovi nalaze se u sljedećim zbirkama: TATE Modern, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu i Beogradu, Sztuki Muzej, Zbirka Kadist, Zbirka Kontact, zbirka umjetničkih radova Telekom, Kolekcija Oktobarski salon. 

Naslovne fotografije: Tragovi nestajanja

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.