Preskoči na glavni sadržaj

Izložba 'Strategije ready-madea' donosi do sada nikad izlagane radove Tomislava Gotovca 

Izložba 'Strategije ready-madea' pokazuje rijetko ili do sada još nikada izlagane radove Tomislava Gotovca koji se direktno ili djelomično referiraju na radikalnu umjetničku praksu Marcela Duchampa. Izložba se u zagrebačkom Institutu za suvremenu umjetnost (Trg kralja Tomislava 20) otvara u utorak 9. veljače u 20 sati, a ostaje otvrena do 20. veljače. Kustos je Darko Šimičić. 

Riječ je o kolažima, objektima i filmovima iz različitih faza umjetnikovog opsežnog opusa. Odabrani radovi nastajali su tijekom 40-ak godina, od polovice 70ih godina prošlog stoljeća. 

Ovom izložbom obilježava se 79. godišnjica rođenja Tomislava Gotovca. Istovremeno, upravo se ovih dana obilježavaju dvije važne stogodišnjice. Marcel Duchamp prvi put upotrebljava termin 'ready-made' u pismu sestri, datiranom 15. siječnja 1916. godine. Iste godine, samo nekoliko dana kasnije, 5. veljače 1916., u Zürichu je otvoren Cabaret Voltaire, što se smatra početkom dadaizma. Ovi su događaji itekako potaknuli i utjecali na radikalnu umjetničku praksu u 20. stoljeću, što Gotovčev opus zorno dokazuje.

Razgovor s kustosom izložbe Darkom Šimičićem na rasporedu je u srijedu 17. veljače u 18 sati. 

Radno vrijeme galerije: utorak – subota 12.00 – 19.00 sati

Naslovna fotografija: Bez naziva, 1976. (*Ljubaznošću Instituta Tomislav Gotovac, Zagreb) 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.