Preskoči na glavni sadržaj

Izložba 'Priče, privremene' zaključuje projekt o gastarbajterstvu i izbjegličkoj krizi

Dvogodišnji projekt zagrebačke Galerije Nova i kustoskog kolektiva WHW o povijesnom fenomenu gastarbajterstva i suvremenoj izbjegličkoj krizi završava se grupnom izložbom 'Priče, privremene' koja se otvara u srijedu 11. travnja u 20 sati. Predstavit će se novi rad Ane Dane Beroš i Matije Kralja, dokumentarni film Buffet Željezara Gorana Devića i projekt Tončija Vladislavića, Lee Vene i Ivane Čuljak 'Pričam ti priču ... iglom i koncem'.

Izložba ostaje otvorena do 2. lipnja, a može se pogledati u zagrebačkoj Galeriji Novoj od utorka do petka od 12 do 20 h te subotom od 11 do 14 h. 

Izložba 'Priče, privremene' okuplja umjetnička opažanja koja se vezuju za uzroke i posljedice migracija. U trenutku kada se čini da ne postoje adekvatne političke poluge koje bi omogućile sistemske pomake s ciljem ukidanja uzroka migracija, radovi okupljeni na ovoj izložbi ističu važnost stvaranja privremenih zajednica i zajedništva. 

Tijekom proteklih godina, video-umjetnik Matija Kralj i arhitektica Ana Dana Beroš istražuju i dokumentiraju (de)konstrukciju tzv. balkanske rute, od tranzicijskog centra Dobova na slovensko-hrvatskoj granici, preko makedonsko-grčke granice i neformalnog pograničnog izbjegličkog naselja Idomeni, do grada Mardina u sjevernoj Mezopotamiji, nadomak tursko-sirijske granice, gdje su bilježili svakodnevicu gradskih izbjeglica. Instalacija 'Bilješke iz Grčke, 2016.-2017.' nastala specifično za prostor Galerije Nova, dio je njihovog dugoročnog projekta 'Geotrauma' koji bilježi tragove širećih granica i isprepletenost (su)djelovanja europskih migracijskih politika i međunarodnih humanitarnih organizacija te mase turist-volontera i aktivista anarhista u 'industriji katastrofe'.

Opservacijski, nagrađivani dokumentarni film redatelja Gorana Devića Buffet Željezara (2017) prati Ernu i Dževada, vlasnike buffeta koji je pred zatvaranjem. Buffet se nalazi na autobusnoj stanici na ulazu u tvornički krug Željezare Sisak koja je tijekom socijalizma bila jedna od vodećih željezara istočne Europe. Sniman uglavnom jednom kamerom koja u punom radnom vremenu buffeta od 7 do 21h bilježi 'birtijske razgovore' tjedan dana pred zatvaranje, film iznosi nepovratne učinke tranzicije poput osiromašenja, ekonomskog kolapsa i gubitka radničkih i ljudskih prava. 

'Pričam ti priču ... iglom i koncem' Tončija Vladislavića, Lee Vene i Ivane Čuljak nastaje u sklopu radionice za tražitelje azila u Hrvatskoj Kreacija, afirmacija, integracija koju je CIMO – Centra za istraživanje mode i odijevanja realizirao u suradnji s RCT – Rehabilitacijskim centrom za stres i traumu. 

Izložba je dio dvogodišnjeg suradničkog projekta Oni su bili kakvo-takvo rješenje koji je u sklopu EU programa Kreativna Evropa inicirao kustoski kolektiv Što, kako i za koga/WHW u suradnji s Tensta Konsthall iz Stockholma, Centrom za mirovne studije iz Zagreba i European Institute for Progressive Cultural Policies/ EIPCP iz Beča.

Naslovne fotografije: scene iz filma Buffet Željezara

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.