Preskoči na glavni sadržaj

Izložba popratnog gradiva Hrvatskog filmskog arhiva

U ponedjeljak 19. svibnja u 12 sati u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, Marulićev trg 21, otvara se izložba „Iz zbirke popratnog filmskog gradiva Hrvatskog filmskog arhiva”. Povod ovom događanju 35. je obljetnica osnivanja nacionalne filmske kinoteke.

Hrvatski filmski arhiv (nekada Kinoteka Hrvatske, kasnije Hrvatska kinoteka) osim filmova od samih svojih početaka pohranjuje i sve druge prateće materijale poput plakata, scenarija, skica i drugog, koji su za povijest naše kinematografije ništa manje važni. Tijekom nekoliko desetljeća rada stvorena je bogata zbirka čija je glavna zadaća istraživačima i zaljubljenicima u filmsko stvaralaštvo otkriti više o povijesti hrvatskog filma, okolnostima u kojima su nastajala neka antologijska filmska djela te različitim preprekama i izazovima s kojima su se autori susretali.

Izložba ovih odabranih dokumenata i predmeta iz Zbirke popratnog filmskog gradiva Hrvatskog filmskog arhiva prilika je da se na poseban način upoznamo s aspektima procesa stvaranja filmske umjetnosti koji često ostaju izvan fokusa.

Izložba staje otvorena do 6. lipnja, a više o tome što se sve može pronaći u kolekcijama Kinoteke doznajte na službenim stranicama.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.